Bylo, nebylo, pět let tomu... Nebude, bude?

recenze

Jak vysoko klesneme (2024) 5 z 5 / Márinka
Jak vysoko klesneme

Postapokalyptickou i dystopickou sci-fi tu a tam čtu. Když nepočítám mého oblíbeného Čapka, myslím, že první byl Wyndhamův Den trifidů. Proto mě z novinkové nabídky Joty zaujala kniha, kterou doporučovali čtenářům Atlasu mraků. Ten jsem četla, viděla i poslouchala. Nedostižné! Ten vykřičník proto, aby Mitchellovi fanoušci nebyli Nagamatsuem zklamaní. Není důvod. Síla tohoto debutu tkví v něčem jiném.

"Morových" románů bylo napsáno již mnoho. Jak těch, které se týkaly skutečných historických pandemií, tak těch, které líčí naši budoucnost v katastrofických barvách. Dnes je to přesně pět let, kdy se v Číně nakazil první člověk virem Sars-cov2, dnes známým jako Covid-19. Příběh s "arktickým morem" vydal autor cca tři roky poté. Zjevná inspirace, avšak dovedená do tragických důsledků. Navíc jeho skvělé líčení následků epidemie mi často nepřipadalo "vědecko-fantastické", ale velmi realistcké. Nejvíce mě "dostaly" rozlučkové hotely a pohřební domy.

Str. 109
Koordinátorům truchlení jako já přidělili garsonky v horních patrech rozlučkových hotelů... jsme byli jen lepší zřízenci pro hromady obětí moru čekající na kremaci a pro rodiny, které se chtěly v apartmá schoulit vedle svých mrtvol svých blízkých... Řady nebožtíků z místních nemocnic ležely v pytlích na infekční odpad v suterénních halách a čekaly, až projdou třístupňovým konzervačním procesem: sterilizací, balzamováním a antibakteriální plastifikační úpravou.

Jako milovnici hard science fiction mě nadchly kapitoly, v nichž lidé v kosmické lodi Jamato letí vesmírem v touze nalézt nový domov na morem nezamořené planetě.

Str. 212
Je zvláštní, jak v nás může hřbitov velikosti planety vzbudit naději a že díky němu můžeme pochopit, že naše loď není jen loď a že svět, který najdeme, nebude náš domov jen díky kyslíku, vodě a chemickému složení půdy, ale i kvůli nám. Zastavili jsme ještě u dvou planet a pak se na cestě k soustavě Kepler ponořili do hlubokého spánku, který k našemu pozemskému věku neměl přidat jen desetiletí či staletí, ale celá tisíciletí.

Doporučuji nejen milovníkům tohoto žánru.

PS: Jsem si jistá, že klimatické změny nastanou bez ohledu na lidskou činnost. Záleží na tom, jak si vědci poradí s tím, co skrývá pomalu roztávající permafrost.

Jak vysoko klesneme Jak vysoko klesneme Sequoia Nagamatsu

Prorocký povídkový debut odehrávající se během více než sta let, kdy se lidstvo snaží napravit následky epidemie způsobené klimatickými změnami. V roce 2030 přijíždí za polární kruh truchlící archeolog, aby pokračoval v práci s... více

Komentáře (0)