Potřetí s Tadeášem

recenze

Případ mizejících nevěstek (2024) 4 z 5 / Márinka
Případ mizejících nevěstek

Anotace
Tadeáš z Příhraz se tentokrát vydává do Nymburka, aby se zúčastnil slavnosti pořádané na počest svatého Huberta. Z nečekané cesty se záhy rodí vyšetřování, když je místním knězem požádán, aby prokázal nevinu jeho přítele Hostivíta z Hořátve. Ten byl po usvědčení z množství hanebných zločinů uvězněn a čeká na popravu. Tadeáš zprvu odmítá věnovat čas předem ztracenému případu, to se ovšem změní, když je přepaden neznámým útočníkem. Prožívá tak silné déjà vu. Vrací se mu vzpomínky na vyšetřování, které v Nymburce vedl před více než rokem, a jak se zdá, nejedná se jen o vzpomínky. Dokáže Tadeáš i tentokrát rozmotat prapodivné klubko otázek a odpovědí, nebo svého ochránce Václava II. zklame a vrah zůstane bez trestu?


Tak na čtvrtý díl nedošlo. Série opravdu nestíhám. Ale vzhledem k tomu, že mě tato řada zaujala, a abych úplně neztratila nit, dala jsem se do dílu pátého.
Už si nestěžuji na odtažitého Tadeáše jako u druhého dílu a ustrašený Josífek (viz díl třetí) se také trochu "pochlapil". Možná to bylo i tím, že se na chvíli přejmenoval na Pepana :o). Rovněž Prokop projevil více odvahy a samostatnosti. Jó, láska, ta dokáže divy...

Opětovné setkání se všemi hrdiny mě potěšilo. Autorka znovu skvěle fabuluje a její čeština dokáže navodit atmosféru středověku. I když slovo "vytěžit" bych na přelomu 13. a 14. století asi neslyšela :o). Jako trenérka paměti oceňuji zdůraznění "metody brainstorming". Ta není výsadou současnosti. Myslím, že ve všech dobách se lidem lépe cokoli řešilo, když si o tom mohli popovídat, případně, pokud to uměli, si utřídit myšlenky psaním. Dnešek nevyjímaje.

Děj rychle ubíhal a i když se tu a tam pořádně zašmodrchal, četlo se mi velmi dobře. Pachatele jsem si v první třetině (správně) tipla, ale bavilo mě, že mě autorka neustále "vyváděla z omylu". Nic nebylo zřejmé, jednoznačné. A tak to má u dobrých detektivek být.

Potěšilo mě také, že se Tadeáš nevrací zpět sám, ale v dalších dílech se, možná, můžeme těšit na osudy nových obyvatel hradu. Jen doufám, že jsem neprošvihla obeznámení s předchozím osudem Vítka, protože v tomto díle zůstal doma.


Případ mizejících nevěstek Případ mizejících nevěstek Martina Novotná

Tadeáš z Příhraz se tentokrát vydává do Nymburka, aby se zúčastnil slavnosti pořádané na počest svatého Huberta. Z nečekané cesty se záhy rodí vyšetřování, když je místním knězem požádán, aby prokázal nevinu jeho přítele Hostivíta... více


Komentáře (0)

Přidat komentář