KDO MĚ VZAL PRVNĚ ZA RUKU

recenze

Kdo mě vzal prvně za ruku (2024) 4 z 5 / Knižní střípky
Kdo mě vzal prvně za ruku

147/2024
KDO MĚ VZAL PRVNĚ ZA RUKU
MAGGIE O'FARRELL
Nakl. ARGO
Rok vydání 2024
328 stran

Lexie a Innes.
Elina a Ted.
Dva páry, které dělí od sebe několik desítek let.
Co mohou mít společného?

Nad tím jsem přemýšlela po celou dobu čtení, protože čtenáři je jasné, že nějaká spojitost mezi nimi býti musí. A když to potom zjistíte, zničí vás to. Trochu jsem se bála, že konečné vyústění mi vezme celkový dojem z knihy, že to bude nějaké klišé, ale potvrdily se mi všechny superlativy, které jsem o autorce v minulosti slýchala, hlavně díky její knize Hamnet, kterou jsem stále ještě nečetla.

S Lexie a Innesem prozkoumáváme londýnské Soho v 50. letech minulého století. Když se ti dva poznají, je Lexie mladičká holka z venkova, která vlivem staršího a charismatického obchodníka s uměním Innese, začne rozkvétat a poznávat život.

V současnosti zde máme pár mladých lidí, kteří se učí býti rodiči a vzpamatovávají se z traumatického porodu. Elina se snaží zvyknout si na roli matky a skloubit ji se svou kariérou malířky. Její přítel Ted se jí snaží býti oporou, ale rozptylují jej vzpomínky na dětství, které tak úplně nekorespondují s tím, co mu bylo rodiči předkládáno. Něco je špatně. Nejen s Elinou, ale i s Tedovou minulostí...

Pro mě to bylo první setkání s touto autorkou a již chápu, proč je tak chválená.

Knihu jsem chvílemi četla očima a když mě potom pohltila natolik, že jsem měla problém z příběhu odcházet, tak jsem přešla k poslechu. A když vám tak krásný příběh předčítá Dana Černá, nepotřebujete již více.

Chviličku jsme si na sebe s knihou musely zvykat, ale pak mě osudy těchto čtyř lidí tak moc pohltily, že jsem četla se zatajeným dechem.

Líbily se mi obě dvě dějové linie, tentokráte jsem nedávala přednost ani jedné.

Když se mladí rodiče učili fungovat s miminkem, bylo to velice reálné a oceňuji, že autorka pouze nesluníčkovala, ale nandala nám to pěkně hezky reálně. Někdy prostě chvíli trvá, než přijde ta bezvýhradná mateřská láska, ono přirozené napojení...

A když jsem se vracela do minulosti a sledovala osudy Lexie, musela jsem tuto ženu obdivovat. Byla jiná, nenechala se spoutat konvencemi, byla prostě skvělá.

Láska ve všech podobách, rodina, partnerské vztahy, životní těžkosti, rodičovství, pocit viny, bílá místa v minulosti – to vše najdete v této knize s nádhernou obálkou. A já jsem moc ráda, že jsem konečně mohla poznat tvorbu této autorky. Stálo to za to.
( ZÁŘÍ 2024)


Kdo mě vzal prvně za ruku Kdo mě vzal prvně za ruku Maggie O'Farrell

Když se Lexie Sinclairová setká s kultivovaným šéfredaktorem a obchodníkem s uměním Innesem Kentem, uvědomí si, že už nemůže dál jen čekat, až její život doopravdy začne. Odjíždí z venkova do Londýna a v srdci umělecké scény Soho ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář