Když lidstvo zvítězí nad smrtí
recenze
Smrtka (2018) / telileovOkolo knihy Smrtka se hned po vydání strhl velký boom. Autor, u nějž u nás v minulosti vyšla kniha Bez šance, nám znovu podává mrazivý pohled na budoucnost lidské populace. Přestože jsem se snažila, ani já jsem nakonec tomuto YA bestselleru neodolala.
Představte si svět, ve kterém lidé už dosáhli úplného vědění - není nic, co by zbývalo objevit, nic, co lidstvo ještě nedokázalo a neví. Včetně nesmrtelnosti - lidé přestali umírat. Vše je řízeno Nimbusem - silnou umělou inteligencí, která dohlíží na svět a ovládá jej ve prospěch lidstva. Vše je jeho v moci, až na jedinou věc - smrt.
Lidé se totiž stále rodí a stoupající populace by byla neudržitelná. Proto na světě existuje klan Smrtek - lidí, kteří jako jediní mají právo vzít někomu život. Do učení jedné takové smrtky se dostanou Citra a Rowan a čeká je řada těžkých zkoušek, aby se také mohli stát smrtkami...
Je to román, který vás nenechá spát. Nakolik jsem od knihy příliš neočekávala, byla jsem velmi příjemně překvapena. Nemohla jsem se od ní odtrhnout, byla jsem napjatá od začátku do konce a čtení jsem si parádně užívala, jen hlavní hrdinové mi občas trochu lezli na nervy, ale to bylo zcela vyváženo úžasnou originalitou a tempem knihy.
Co pro mě však mělo zásadní přidanou hodnotu, byla ta hloubka, kterou jsem od knihy absolutně nečekala. Je totiž plná zajímavých myšlenek o smrti, vědění, umění a lásce ve smrtelných i nesmrtelných dobách - často z pohledů, ze kterých jsem se na to nikdy nedívala. Většinou v zápisech z deníků smrtek, které najdete mezi kapitolami. Byly to právě tyto deníky, co jsem si na knize nejvíce cenila.
Ačkoliv se Smrtka může zdát jako obyčejná YA, opak je pravdou, pomineme-li dva hlavní protagonisty. Jsem přesvědčena, že kniha má silný potenciál svou čtivostí, napínavostí a hloubkou zaujmout i ty čtenáře, kteří Young Adult literatuře vyloženě neholdují.
Smrtka Neal Shusterman
Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se st... více
Komentáře (2)
Přidat komentářTo je fajn, že se tahle knížka pořád čte, za mě byla taky skvělá, pokračování se mi líbilo ještě víc.
Moc hezky napsaná recenze :oo. Palec nahoru :).