Když přišli psi

recenze

Když přišli psi (2024) 5 z 5 / Rasttea
Když přišli psi

Děkuji Albatros Media za poskytnutí reading copy novinky Scarlett Wilkové, která vychází 5.9.2024
Je to už mé třetí setkání s touto redaktorkou a spisovatelkou a musím říci, že mě opět příběh chytnul a nepustil o něco silněji, než předešlý. Možná s tím souvisí fakt, že hlavní zápletku autorka zasadila do Beskyd, odkud sama pocházím. Jelikož paní Wilková spolupracuje s organizací Post Bellum, dějové linky hlavních postav velmi často zasahují do válečné doby 20. století. Ani zde neudělala autorka výjimku. V každém případě byla má očekávání překonána.
Na relativně menším počtu stran zde paní Wilková rozehrává příběh s mnoha kříženími, zákrutami a bohatým obsahem. Er-formou popisuje postavy, místa, prostory, náladu, pocity tak dokonale, že čtenář má pocit, jakoby byl účasten. Mnohdy mu až tuhne krev v žilách, protože nemůže zasáhnout, varovat a jen se zatajeným dechem sleduje, jak Osud (konkrétně paní autorka) rozehrává kostky, hází je do vzduchu. Jako na trní čeká, jak dopadnou, protože ony dopadnou a my tomu nezabráníme.
V románu se čtenář seznamuje s osudy několika hlavních hrdinů. Začínají jakoby nezávisle na sobě, aby se kousek po kousku, událost po události, tajemství po tajemství zaplétaly stránku od stránky o něco více. Autorka se nebojí dějově skočit i do minulosti, a činí tak velmi zkušeně, aniž by to narušilo strukturu vyprávění. Sledujeme příběh strastí, zrad, bolesti a ztrát, osudových chyb, ale i lidské obětavosti, lásky a dobroty.
Na závěr si neodpustím, když už jsme u té dobroty ve smyslu „dobroty“. Rodiče mnohdy dělají rozhodnutí tzv. „pro dobro dětí“… ale ona to totiž někdy může být cesta do pekel. Ostatně neříká se snad, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly….?


Když přišli psi Když přišli psi Scarlett Wilková

Mistrovský román z poválečných Beskyd. Některá tajemství by měla zůstat navždy skryta – je lepší nevědět, že hrdinové, kterým jsme vystavěli pomníky, ve skutečnosti mnoha lidem ublížili. Živa, Ludmila, Slávek, Ondráš i Karel ma... více


Komentáře (0)

Přidat komentář