Když přišli psi

Když přišli psi
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540586/bmid_kdyz-prisli-psi.jpg 5 18 18

Mistrovský román z poválečných Beskyd. Některá tajemství by měla zůstat navždy skryta – je lepší nevědět, že hrdinové, kterým jsme vystavěli pomníky, ve skutečnosti mnoha lidem ublížili. Živa, Ludmila, Slávek, Ondráš i Karel mají co tajit. Ale kdo je může soudit, když prožili mládí v době, kdy se obyvatelé Beskyd báli partyzánů stejně jako německých vojáků? A lze rozpoznat dobro od zla, když máte nevratně zjizvenou duši? Hory na Valašsku dodnes skrývají příběhy velkých lásek a nenaplněných snů. Nadešel čas je vyprávět… Scarlett Wilková ve svém historickém románu z prostředí poválečných Beskyd přináší svědectví o tom, že válečná bolest nekončí s posledním výstřelem.... celý text

Přidat komentář

nada3314
včera 5 z 5

Mistrovský román z poválečných Beskyd. Takto je prezentováno toto nové dílo Scarlett Wilkové. A nemůžu jinak než souhlasit s každým písmenkem. Tohle je opravdu skvělý román. Úžasně se četl, děj mě hned od prvních stran vtáhl a nepustil až do poslední stránky. To, co autorka se mnou při čtení dělala je až neskutečné. Vodila si mě jak loutku a já jen četla a četla. Emoce, které jsem při čtení prožívala se ani popsat nedají. Celou dobu jsem byla v napětí a strašně jsem se o pejsky bála, nebylo to stěžejní o co v knize šlo, ale mě to nutilo v pozadí na ně myslet.

Příběh je zasazen do Beskyd, provedl nás nelehkou dobou, která se dotkla úplně všech. Lidé, nevěděli komu věřit -mihli se zde partyzáni, Němci, Rusové a nakonec i komunisté…

„Žila byla jednou jedna nádherná dívka Margareta, která neměla lehký život, ale nechtěla se s tím smířit a svou pracovitostí a šetřivostí si pořídila dům, který jí pomohl opravovat mladík jménem František.“ Měli spolu dvě děti Slávka a Živu. Živa je zvláštní netypické jméno, které dívku provázelo celým životem. Po smrti rodičů zůstali oba sourozenci sami a museli se s životem poprat. Každý to však pojal trochu jinak… Nechci prozrazovat, ale Živa mi byla sympatická a tu jsem si prostě zamilovala se vším všudy. Celý příběh je opředen rodinným tajemstvím, které se postupně rozmotává a mě strašně bavila, každá prozrazená nitka, která vedla až k tomu, že jsem nakonec dostala to na co jsem čekala. Konec jsem samozřejmě obrečela, ale bylo to i tím, že ten děj byl od začátku takto postupně vygradován a prostě už jsem nemohla být ta silná. Pustila jsem slzy a ulevilo se mi.

Všechny knihy autorky k sobě krásně ladí, vypadají obyčejně, minimalisticky, ale to je na nich právě to hezké. A to, co je uvnitř je až neuvěřitelné. Každý jeden příběh stojí za to.
Moc mě láká kniha „Až uvidíš moře“ tuhle jsem nějak propásla a doufám, že si jí někdy pořídím a přečtu.

Když přišli psi doporučuji všem je to jedno jestli jsi muž nebo žena, toto je čtení pro všechny. A pro nás co do Beskyd nemají daleko je to ještě o to větší zážitek. Děkuji moc!

okeey
včera 5 z 5

Četla jsem 3 autorčiny knihy ze 4, které mám a opět mě příběh nezklamal.
Tentokrát se podíváme do poválečných Beskyd. Více dějových linek, které se postupně propojují, každý má své tajemství, které nechce nikomu vyzradit, ale zase se tímto způsobem nedozví, že už o tom ví někdo další. Od půlky knihy to byl zvrat za zvratem.
Příběh o tom, jak byli používáni psi na zabíjení lidí, jak se nakládalo s partyzány a o tom, kdo se staví na jednu či na druhou stranu, jak se mu to hodí. Ale karma tu opět zapracuje a ,,smetí se vynese samo".
Propojení postav ale vyjde najevo až skoro na konci, ale je to geniálně promyšlené. Kniha se mi četla dobře a už se těším na další knihy Scarlett Wilkové.


HH77
předevčírem

Další velmi povedená kniha autorky, kterou jsem zvládla přečíst za jeden den. Perfektně poskládany pribeh z poválečné doby v Beskydech. Autorka umí psát velmi poutavě a postupně poskládat dej z pohledu různých osob, dokonce i psů.
Za mne další topka letošního roku a spisovatelku pak radim mezi ty nej novodobé autory.

skalek
05.09.2024 5 z 5

Kniha ve které je jedna kapitolka věnována psovi....či psům ..Dita a Hund tedy Otto...Snaha popsat jejich pocity, jací byli tam uvnitř a proč takoví byli...
Paní Wilková neuvěřitelně postavy provázala, ale to se čtenář dozví až na konci...
Nebyl partizán jako partizán, trpěli hlavně obyčejní lidé....
kniha, která popisuje nejen utrpení lidí za války, ale také zvířat...Psi někdy vycítí daleko více než lidé....To zde chybělo...
Děkuji mooc p.Wilková

romika
05.09.2024 5 z 5

Skvělá kniha,stejně jako autorčiny ostatní ,drsná doba,jen mě malinko mrzelo, že oproti ostatním knihám tady nebyl sledován delší časový úsek,hlavních postav,klidně ve druhém dílu, zajímalo by mě jak to s dopadlo s Živou,její dcerou a ehm víme s čím a Ludmila,zda byla šťastná a jak si s tou dobou poradila dál. Jestli podobně jako Neonila propadla režimu,nebo byl její osud jiný. Každopádně skvělé čtení.

eva3992
04.09.2024 5 z 5

Poválečné Beskydy a hrdinové, kteří ne vždy byli hrdiny. Doba, ve které obyvatelé nevěděli, komu věřit. Partyzáni, Němci a posléze komunisté. Nelehká doba, která se dotkla všech, bez výjimky….
Od Scarlett Wilkové mám přečtené všechny její romány a musím říct, že se knížku od knížky neskutečně zlepšuje. Tento příběh je naprosto skvělý, nejen svým obsahem, ale i tím, jak ho autorka sepsala.
Je to psáno tak poutavě, že vás hned první řádky vtáhnou a nepustí. Knihu nebudete moci odložit, já ji přečetla za jeden večer. Emoce pracovaly na plno. Rodinné tajemství, které je od začátku naznačováno, vás bude udržovat v napětí, ale i jednotlivé lidské osudy vás neskutečně zasáhnou. A když ke konci přišla jedna nečekaná situace, já nestíhala utírat slzy.
Ač tu jsou postavy vykresleny hodně černobíle, a to mě v některých knihách vadí, tady jsem to nevnímala a jednotlivé osoby buď milovala, obdivovala, litovala nebo nenáviděla. Přesně tak, jak to autorka zamýšlela.
Je tu skvěle ukázána doba, kdy se lidé radovali, že skončila válka, ale dlouho jim to nevydrželo, když přišli k moci komunisté. Takovéto příběhy mám moc ráda, i když jsou tak smutné a bolavé.
Myslím, že není třeba více slov. Toto je rozhodně kniha o naší historii, která si zaslouží vaši pozornost.

Ancees
04.09.2024

Některé tajemství je lepší nechat skryté, je lepší nevědět, že hrdinové, kterým jsme vystavěli pomníky, ve skutečnosti mnoha lidem ublížili. Živa, Ludmila, Slávek, Ondráš i Karel mají co tajit. Ale kdo je muže soudit, když prožili mladí v dobr, kdy se obyvatelé Beskyd báli partyzánů stejně jako německých vojáků? A lze rozpoznat dobro od zla, když mate nevratně zjizvenou duši? Hory na Valašsku dodnes skrývají příběhy velkých lásek a nenaplněných snů. Nadešel čas je vyprávět…
Tak tohle bylo velmi těžké, velmi silné čtení. Vděčnost, že jsem tuto dobu nezažila a nežiji v ní je neskutečná. Ničí mě, když vím, že tyto situace se opravdu děly a mnoho lidí si je muselo prožívat. I přesto, že je kniha tak krátká, síla jejího příběhu je velká. Chce se vám plakat, chce se vám křičet, některé osoby začnete nenávidět, některé milovat.. Tenhle příběh vás naučí něco z minulosti, naučí vás, jak je důležité vážit si vašich blízkých a jaký pozor si dávat i na ty vámi nejbližší osoby. Tenhle příběh ve mě bude doznívat dlouho…

Za knihu mnohokrát děkuji @albatrosmedia .

Ospalý_Táta
04.09.2024 5 z 5

Smekám. Perfektně propletený příběh z konce války a nástupu komančů. Líbilo mi, jak jsou jednotlivé kapitoly psané vždy z pohledu některé z postav (včetně psa). Na konci jsem se až smál, jak si s tím autorka prohrála a všechno do sebe zapadalo.

Jane2016
04.09.2024 5 z 5

Scarlett Wilková dle mého názoru patří mezi jedny z nejtalentovanějších autorů na současné, české knižní scéně. Její knihy Vás nejenže rozeberou, ale zůstanou Vám hluboko pod kůží. Četla jsem většinu autorčiných knih a musím říct, že mě všechny nadchly a mají ode mě plné hodnocení.

Asi Vás nepřekvapím, když napíšu, že i kniha „Když přišli psi“ patří, podle mě, mezi literární skvosty. Autorka nás tentokrát zavedla do poválečných Beskyd a rozepsala se o nelehkém tématu. Místy se mi kniha nečetla lehce, především postava Ludmily si prošla peklem a její příběh mě zasáhl. Každopádně každá postava v knize má svůj vlastní, nezapomenutelný příběh – rodiče Živy, Slávek. V knize je i spousta mikropříběhů, které celý děj skvěle doplňují.

Celkově mě kniha uchvátila a nemohu ji jinak než doporučit všemi deseti. Tento příběh bude patřit mezi nejlepší přečtené knihy za tento rok. Scarlett Wilková patří hluboká poklona za další grál!

Pokud neznáte autorčiny přechozí knihy (Až uvidíš moře, Ty chladné oči nebo třeba Desetkrát a dost), rozhodně si je nenechte ujít!

EvikU.
04.09.2024 5 z 5

To byl dojemný příběh. Řeknete si, že z války je vždycky dojemný. Ano i ne. Musí být dobře napsaný, což tady se povedlo na 100 %. Po dlouhé době mi nebudou stačit hvězdičky v hodnocení.

Živa a Slávek, Karel, Lidunka, Amélie, Ondráš a další. Beskydy v posledním roce války a po válce. Válkou těžké časy nekončily. Střídá se vyprávění několika postav. Nádherně zakomponované, ani jednou jsem netápala kam která postava patří a že jich tam krom hlavních 4 bylo hodně.

Proskládaný příběh Živy a jejího života. Vzpomínky i na minulost, kterou knihu skvěle doplnily, aby úplně každý kousíček historie zapadl na své místo a jeho celek mi vyrazil dech. Takhle dobře by to snad nenapsal ani sám život.

Krásně ukázané, jak bylo důležité mít za komunistů známosti, podpisy, nevyčnívat. Každý máme všechno, všichni mají stejně. A co mě potěšilo, že tady se splnilo alespoň jedno, že na každou svini se vaří voda.

Příběh si mě získal úplně vším. Nádherně popsanou přírodou, atmosférou doby, láskou k lidem i psům, běžným životem, kdy se často stává, že jsme provázaný s ostatními lidmi aniž bychom si uvědomili jak moc. A každý měl své tajemství…SKVOST!!