Koho zasáhne Dceřina kletba?

recenze

Dceřina kletba (2024) 4 z 5 / Suzanne
Dceřina kletba

Poručíka Tomáše Vyskočila a podporučíka Honzu Richtera z příbramské kriminálky požádá jejich kolega Matěj, jestli by neprošetřili úmrtí pětatřicetiletého Radka Boliny, který byl nalezený podchlazený a s vysokým promile alkoholu v krvi. Jenže Bolina se pár dní předtím Matějovi svěřil, že po něm někdo jde.

(Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji Albatros Media :)

Aby toho nebylo málo, tak Tomáš Vyskočil nemá klid ani doma. Někdo totiž poslal jeho ženě Zuzaně video, na němž se v baru líbá s mladou blondýnkou. Tomáš trvá na tom, že Zuzanu nepodvedl, jenže ta má důkaz o jeho nevěře a víc nechce slyšet. Podaří se Tomášovi zachránit manželství a rodinu?

Dceřina kletba je třetím dílem z volně navazující série detektivek od české autorky Terezy Bartošové. Prvním dílem byla Klekánice (tu jsem nečetla, protože vyšla u jiného nakladatelství), druhým Vodník. U Vodníka jsem podle obálky očekávala tajuplný a atmosférický podzimní příběh, který jsem ale nedostala, protože se děj odehrával v létě. Když jsem se s tím smířila, tak se mi Vodník líbil, takže po další autorčině knize jsem sáhla s radostí.

Tereza Bartošová píše čtivě a chytlavě. Vytvořila napínaný příběh, v němž se prolíná několik dějových linek. Nechybí detektivní pátrání, tajemství, akce a nebezpečí ani soukromý život obou vyšetřovatelů. Trochu romantiky obstarává Honza Richter a zdravotní sestřička Ema Štípalová. Zápletka ohledně rodinného dramatu Tomáše a Zuzany je napsaná lidsky a uvěřitelně, ale bohužel založená na tom, že spolu lidé neumí a nechtějí komunikovat.

Dceřina kletba (stejně jako předchozí díly) se odehrává v Příbrami a okolí, které Tereza Bartošová důvěrně zná a popisuje ho tak, až vám ožívá před očima. Autorka se nesnaží být „světová“, nepoužívá moderní, anglicky znějící jména, jede si to hezky česky v tom nejlepším slova smyslu. Na rozdíl od předchozího dílu Vodník, který byl ke konci trochu přitažený za vlasy, se Dceřina kletba drží v civilní rovině a velmi jí to svědčí.

Vodník se mi líbil, ale Dceřina kletba ho ve všech směrech překonala a já jsem si její čtení nesmírně užila. Pokud máte rádi detektivky od Michaely Klevisové, tak vřele doporučuju i tvorbu Terezy Bartošové.

Doufám, že Tereza Bartošová bude v této sérii volně navazujících detektivek pokračovat a přinese nám další napínaný případ s Honzou Richterem, Tomášem Vyskočilem a Emou Štípalovou.


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Starý zločin si žádá nové oběti. Od autorky hitu Vodník. Poručík Tomáš Vyskočil má velký problém. Je blonďatý, rafinovaný a odhodlaný pořádně mu zavařit. Zatímco se Tomášovo manželství ocitá v ohrožení, je uprostřed Příbrami nale... více


Komentáře (0)

Přidat komentář