Kolik barev má štěstí

recenze

Kolik barev má štěstí (2024) 4 z 5 / ElisR1
Kolik barev má štěstí

Kolik barev má štěstí je příběhem o životě, který je vyprávěný v poklidném tempu. Zvláště prvních sto stran je velmi pozvolných a místo nějakého většího dění se převážně seznamujeme s hlavními postavami a situací, ve které se právě ocitly.
Hlavními vypravěči jsou zde Anna, šestnáctiletá dívka, jejíž život se právě obrátil vzhůru nohama a musí opustit vše, co znala a spolu s mamkou se přestěhovat k dědovi. Druhým vypravěčem je právě devadesátník Algernon, který žije v každodenní rutině, ze které ho vytrhnou dcera s vnučkou.
Kolik barev má štěstí se zabývá hlavně rodinnými vztahy, emocemi a nenápadně čtenářům skrze dění předává různá poselství.
Mně se moc líbilo, že i když se některé části příběhu nesly ve smutnějším duchu, stejně na vás z textu dýchala naděje a i když život občas vypadá pochmurně, vždycky se to může zlepšit.
V příběhu se setkáme i s několika vážnějšími tématy jako je šikana a ztráta milované osoby. Ale i přes pochmurná témata se v knize najdou i komické chvilky, které vám vykouzlí úsměv na tváři.
Co se postav týče, tak ačkoliv Algernon ze začátku působil dost rozmrzele, oblíbila jsem si ho ze všech nejvíce a litovala jsem ho, když ho ostatní nechápali a vyložili si to, co řekl, úplně jinak, než zamýšlel.
Anna byla skvěle napsaná, ale bohužel k srdci mi nepřirostla. Autorce se však přesně podařilo vykreslit puberťáka, u kterého se emoce střídají tak rychle, že se to pomalu nedá sledovat.
Celkově jsem s knihou spokojená. Sice se toho v ní moc neděje a tempo vyprávění je spíše pomalejší, ale i tak se čte velmi dobře a je jednoduše krásná.

Pokud hledáte knihu o životě, která v sobě nese určitá poselství a je místy pochmurná i komická, tak Kolik barev má štěstí rozhodně doporučuji. Protože autorka krásně vykreslila střet starší generace s tou mladší a ukazuje, že i přes veškeré rozdíly, si k sobě dokáží najít cestu.

Recenze je psaná v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada.


Kolik barev má štěstí Kolik barev má štěstí Phyllida Shrimpton

Poklidný život osamělého devadesátníka Algernona se ze dne na den obrátí vzhůru nohama, když u něj najde dočasné útočiště jeho dcera Helena, s níž se před lety rozešel ve zlém, a skoro šestnáctiletá vnučka Anna, kterou vidí poprvé... více


Komentáře (0)

Přidat komentář