Logika versus intuice

recenze

V jediném okamžiku (2024) 4 z 5 / Kikina182
V jediném okamžiku

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada – Metafora za účelem recenze.

Superintendant Kat Franková se vrací do práce a hned jí je přidělen pilotní projekt, ze kterého není příliš nadšená. Má spolu s několika dalšími členy týmu spolupracovat s umělou inteligencí na odložených případech. Účelem je přijít na to, jak co nejlépe AI detektiva Locka zapojit do policejní práce, ačkoli Kat jde spíše o to ho jednou provždy potopit. Jenže z odložených případu se hodně rychle stává současné vyšetřování, ke kterému bude potřeba jak lidský instinkt, tak strojová inteligence.

Kniha se mi většinou četla dobře, ale v některých částech mi přišlo, že je v příběhu příliš mnoho popisů, které ho nikam neposouvají a naopak nudí. Tyhle popisy ale nebyly přítomné pořád, takže se nad tím dalo přivřít oko.

Spolupráce člověka s umělou inteligencí se mi moc líbila, je to něco originálního a zajímavého. Ale z nechutenství hrdinky vůči AI moc nadšená nejsem, jelikož se mi to k příběhu nehodilo a zároveň mi důvod její nenávisti nepřišel logický.

Samotný případ je originální a skvěle propracovaný. Ale uvítala bych, kdyby v příběhu nebyly části z pohledu oběti, které toho zbytečně moc prozrazovaly. Stejně tak mi přijde, že v knize byly určité detaily, o kterých chtěla autorka odvrátit pozornost, ale povedl se jí přesný opak.

Zpracování umělé inteligence se povedlo. V knize bylo krásně vidět, že zvládá hodně toho, co nezvládá člověk, ale zároveň jsou věci, které na rozdíl od člověka zkrátka nedokáže. Veškeré plusy a minusy umělé inteligence tu tedy byly podány objektivně a realisticky.

Všechny hlavní postavy jsou v knize skvěle popsané a jejich charakteristika jde do hloubky. Ani vedlejší postavy nejsou za těmi hlavními příliš dozadu, ale je u nich mnohem víc prostoru pro překvapivá odhalení.

V jediném okamžiku je skvělá a originální kniha, kterou jsem si moc užila! Je pravda, že tady bylo několik věcí, které mi vadily, ale celkově mám z knihy opravdu dobrý pocit a můžu ji jedině doporučit.


V jediném okamžiku V jediném okamžiku Jo Callaghan

Ve Spojeném království každou minutu a půl zmizí člověk. Beze stopy. Jako by se vypařil. Vrchní superintendantka Kat Franková je zkušená policistka, spoléhající na svou intuici. Jako ovdovělá matka dospívajícího syna navíc dob... více


Komentáře (0)

Přidat komentář