Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Alpress za účelem recenze.
Šéfinspektor Tom Raven se po více jak třiceti letech vrací na pohřeb otce do svého rodného Scarborough. Má to být jen krátká návštěva, ale nakonec se rozhodne zůstat o něco déle. A právě v čas. Na pláži je totiž objeven mrtvý muž a podle seržantky Beccy Shawcrossové by tady mohla být spojitost se starým případem. Ale současný šéfinspektor nejeví o případ příliš velký zájem, vše se rozhoupe až v momentě, kdy jeho roli převezme Tom. Brzy však při vyšetřování případu začne narážet na svou minulost, což může řadu věcí pořádně zkomplikovat.
Trvalo mi asi dvě kapitoly, než jsem si na styl psaní zvykla, ale pak už se mi kniha četla dobře. Je trochu víc popisná, než bych čekala, ale to nakonec vůbec nebylo z hlediska čtivosti na škodu a už vůbec ne z hlediska příběhu.
Bohužel jsem ale nepochopila, proč autoři do knihy přidali flashbacky. Za mě byly naprosto zbytečné. Neplnily tam žádnou konkrétní roli, protože vše, co se v nich událo, shrnul Tom stejně i v současnosti a zároveň je osobně ani nemůžu považovat za pěkný doplněk, protože mě nudily a do příběhu mi moc nezapadly. Ale naštěstí jich tam nebylo tolik, aby mi to zkazilo zážitek z četby.
Detektivní zápletka se autorům moc povedla. Byla skvěle promyšlená a nechybělo několik překvapivých zvratů, včetně odhalení samotného vraha. Ale i když to bylo nečekané, tak pohledem zpět dávaly všechny zvraty naprostý smysl. Vytkla bych akorát to, že celou dobu se příběh odehrával v pomalém tempu a rychlý spád věcí na konci tak působil možná až příliš rychle.
Zároveň se kniha hodně zabývá osobním životem hlavních hrdinů, což u detektivek vždycky vítám. Moc se mi líbilo, jak to bylo v tomto případě zpracované a to, v jaké míře a jakým způsobem zasahovaly soukromé životy do vyšetřování. Bylo to skvěle propojené a jako celek to opravdu fungovalo.
Postavy jsou za mě dobře popsané a to jak hlavní, tak ty vedlejší. Ačkoli ty hlavní jsou samozřejmě popsané o dost důkladněji a skrz knihu lze nahlédnout i do jejich myšlenek a emocích. U vedlejších autoři záměrně neodhalili všechno, aby byl právě prostor pro překvapení, ale i tak jsou důkladně popsané.
Krajina smrti je skvělá detektivka, kterou rozhodně doporučuji. Sice má pár vrásek na kráse, ale jsou to opravdu maličkost, které některým čtenářům třeba ani vadit nemusí. Takže pokud vás zaujala, určitě jí dějte šanci.
Krajina smrti M S Morris
V městečku Scarborough se na pláži objeví mrtvé tělo syna místního obchodníka s ojetými vozy. Vyšetřování se ujme seržantka Becca Shawcrossová a šéfinspektor Tom Raven, který do Yorkshiru přijel z Londýna na pohřeb otce. Spolu zač... více