Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace
Kiela je nejšťastnější v knihovně, kde nemusí mluvit s nikým jiným než s inteligentní rostlinou Kazem. Jenže když v hlavním městě vypukne revoluce a knihovnu zachvátí plameny, nemá jinou možnost, než s Kazem zmizet. Útočiště naleznou na dalekém ostrově, na kterém Kiela vyrostla. Její plán je jasný, držet se od ostatních lidí co nejdál, jenže to se zdá nemožné. Nejen, že nemá jinou možnost, než si otevřít obchod, aby přežila, ale také ji navštěvuje přátelský soused.
Styl psaní je hodně popisný a dodává příběhu poklidné tempo. Je čtivý, ale díky své popisnosti a pomalosti dokáže skrz nádhernou atmosféru vtáhnout přímo doprostřed nového světa plného divů.
Krámek s kouzly je skutečně feel-good fantasy. Je tu spousta magických prvků, ale zároveň je kniha především o poklidném budování nového života a navazování vztahů. Ale v knize jsou i dvě akčnější části. Trochu podrývají pohodovou atmosféru, ale k příběhu se hodí a nejsou špatné.
Největším problémem jsou nesrovnalosti, nebo spíše opominutí. V ději jich je minimálně pět a je to škoda, protože jsou to vlastně maličkosti, ale kupí se na sebe, a když si autorka nepamatuje, co už kdo ví a neví a v další kapitole je to tak jinak, je to znát.
V knize se hodně okrajově objevuje i tématika lgbtq+. Kdyby tady byla nějaká reálná zápletka, která by s tím pracovala, neměla bych problém. Ale tady je jen několik zmínek a je vidět, že je to do příběhu přidané na sílu, aby v něm prostě tohle téma bylo.
Postavy jsou skvěle popsané. Nemůžu říct, že by šla autorka vyloženě do hloubky, ale to nevadilo. Přesně jsem věděla, kdo je kdo. Navíc autorka z hlediska charakteru některých postav zvládla i překvapit a to tak, aby to k postavám sedělo.
Krámek s kouzly je úžasná feel-good fantasy, kterou můžu určitě doporučit. Je mi líto opomenutích a věcí na sílu, ale jinak je za mě kniha opravdu úžasná a byla by škoda ji vynechat.
Krámek s kouzly Sarah Beth Durst
Kiela vždycky měla problém s navazováním vztahů. Jako pracovnice Alysijské Říšské knihovny však naštěstí společně s inteligentní rostlinou jménem Kaz, který jí dělá pomocníka, strávila posledních deset let prakticky jen ve společn... více