Krámek s kouzly

Krámek s kouzly
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/547808/bmid_kramek-s-kouzly.jpg 5 55 55

Kiela vždycky měla problém s navazováním vztahů. Jako pracovnice Alysijské Říšské knihovny však naštěstí společně s inteligentní rostlinou jménem Kaz, který jí dělá pomocníka, strávila posledních deset let prakticky jen ve společnosti nejvzácnějších magických knih, jejichž obsah slouží vybrané elitě hlavního města. Když vypukne revoluce a knihovnu zachvátí plameny, Kiela s Kazem sbalí tolik knih, kolik unesou, a uprchnou na její rodný ostrov Kaltrej, který nedoufala, že ještě někdy spatří. Zatímco se tam zabydlují, Kiela napůl s hrůzou zjišťuje, že má poněkud zvědavého – a také velmi pohledného – souseda. Kiela hledá nějaký způsob obživy a přitom zjistí, že na celém ostrově, a dokonce i v místní pekárně něco zoufale schází: marmeláda. Za využití nelegální magie se jí v zahradě brzy objeví spousty zralých malin, které s pomocí staré rodinné knihy receptů úspěšně promění v lahodný džem. Kiela se proto rozhodne riskovat porušování zákona zakazujícího čarování a otevře si na ostrově historicky první a tolik potřebný tajný krámek s kouzly. Laskavý příběh plný magických bytostí a provoněný skořicovými rolkami vás zahřeje na duši a potěší vaše srdce.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Laser-books (Laser)

The Spellshop, 2024

Liška007
30.01.2025 4 z 5

Autorka v poděkování vysvětlovala, že chtěla napsat knihu, která bude jako láskyplné objetí. A přesně tak jsem se při čtení knížky cítila. Celá kniha sice nemá hluboké téma ani extrémně dramatickou zápletku, ale za to jsem se vrátila do dětství a ke svým dětským knížkám, kdy neexistovali problémy a svět byl prostě nádherný. Takže děkuji, že jsem při čtení cítila pocit klidu a radosti :)

lena.o.knihach
29.01.2025 4 z 5

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze.

Tahle kniha je prostě celá ňuf! (Kdo četl, tak pochopí.) Mě dostala ještě předtím, než jsem ji otevřela nádhernou barevnou ořízkou, která je jednoduše kouzelná. A jsem moc ráda, že takový byl i příběh uvnitř.

Kiela strávila posledních pár let ve společnosti magických knih a jedné oživlé inteligentní rostliny jménem Kaz. Když z hořící knihovny uprchnou, usadí se na ostrově, kde schází marmeláda. A tak si hlavní hrdinka otevře obchůdek a zjišťuje, že má velmi pohledného a zvědavého souseda.

Krámek s kouzly má úžasnou atmosféru. Děj je spíš takový jednodušší, ale krásně vyprávěný. Mě to bavilo moc, ale v žánru cozy fantasy u mě stále vede Přísně tajný spolek svérázných čarodějek a Dům v blankytně modrém moři.

nada3314
25.01.2025 4.5 z 5

Překrásná obálka s nádhernou ořízkou v sobě skrývá dokonalý příběh, který mě přiměl zpomalit a naplno se do děje ponořit. Krámek s kouzly mé srdce skutečně okouzlil.
Kiela je úžasná postava, pracuje v knihovně a jejím velkým pomocníkem je Kaz – rostlina. V knihovně vypukne požár, Kiela s Kazem zachrání magické knihy plné kouzel a vydají se na cestu do jejího rodného domova na ostrov Kaltrej.
Zdá se, že v domečku po rodičích bude sama, místní ji ze začátku nepřijmou, jediný, kdo ji nezištně pomáhá je její soused. S jeho pomocí si otevře krámek s marmeládami, které sama dle maminčiných receptů uvaří z ovoce, které si vykouzlí. Její osamělý život najednou není tak osamělý a díky nečekaným okolnostem a magii se stává moc hezký.
Jedním z největších kladů této knihy je její atmosféra, autorce se podařilo vytvořit svět, který působí živě a uvěřitelně má nejen magickou, ale i domáckou atmosféru, která mě zahřála u srdce. Stejné pocity u čtení jsem měla u knihy Dům v blankytně modrém moři nebo Pozoruhodně bystrá stvoření.

Ivuska.09
22.01.2025 3 z 5

Série Legendy a latéčka se mi líbila více, ale souhlasím, že se i tato kniha nese v podobném duchu. Pokud máte rádi pohádkově laděná vyprávění o nových začátcích, budete nejspíš spokojeni.

Kaduri
18.01.2025 4 z 5

Veľmi pekne napísaný fantasy príbeh.
Plný kúzelných bytostí - ako inteligentná rastlina Kaz, hmlové medvede, morské kone...
Dej je prekvapivý, netušila som, kam nás autorka chce doviesť. A vlastne mi to bolo jedno. Len som sa nechala unášať príbehom.
Sama autorka uvádza, že túžila napísať knihu, ktorá naplní svojich čitateľov pocitom radosti. Ako láskyplné objatie. A to sa jej podarilo.
Takže keď si chcete oddýchnuť od thrillerov a detektívok, a mať istotu, že všetko dobre dopadne, toto je Vaša knižka.

annora_cte
17.01.2025 5 z 5

Krámek s kouzly už od pohledu slibuje něco magického. Nádherná obálka, krásná ořízka. A přesně to, co obálka slibuje, najdete i uvnitř. Tohle byla tak strašně pěkná cozy fantasy knížka, po které sáhnete, když si chcete přečíst něco odpočinkového a nenáročného.
Autorka si krásně vyhrála s popisem, s kouzelnou a útulnou atmosférou, že jsem se několikrát přistihla při tom, jak je mi vlastně líto, že takový život nežiju. I teď, zatímco píšu recenzi, přemýšlím nad tím, jak moc bych chtěla žít v malé chaloupce, kde bych se svojí mluvící rostlinou Kazem (Kazimírem) prodávala kouzla a marmelády. A jako bonus bychom měli fešného souseda, co by mi sem tam pomáhal s opravami na domě. (A to ještě nemluvím o oživlém kaktusákovi Ňufíci, jejichž slovní zásoba je omezena pouze na: „Ňuf!").
Hlavní hrdinka Kiela byla zlatá, vlastně všichni byli hrozně milí a sympatičtí, až na jednoho protivného vesničana, který mi drásal nervy. Svět je plný nejrůznějších bytostí a tvorů, ať už jde o lesní duchy, kočky s křídly nebo merkoně. Autorka má neskutečnou fantazii.
Jak jsem ale zmínila, nečekejte žádné pořádné akce ani zvraty, moc se toho v knize neděje, až na závěr, což mě osobně vůbec nevadilo. Stačilo mi, jak je to krásné a příjemné. No co vám budu povídat, zatímto Ňufíci dělali "ňuf", já dělala "aw" a "jů" a "jé".
Určitě se ke knize znovu vrátím, tento příběh si budu chtít připomínat. Vám ji můžu jen doporučit, nebudete litovat.

Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace děkuji mockrát @knihkupectvi_luxor @knizniklub

Yaney
13.01.2025 4.5 z 5

Tak moc příjemná knížka, která vás naplní pocity pohody a klidu. Doporučuji všema deseti!

GalaxyR
12.01.2025 5 z 5

Jako když spojíte Letopisy Narnie, Na vlásku a Atlantidu...
Pohádkově laděné fantasy pro dospělé, ale klidně i děti či mládež. Trochu si přeji, aby tenhle titul objevilo studio Disney a udělalo z toho animovanou pohádku.
Skutečně jsem se cítila jako zachumlaná do deky, před krbem a s horkou čokoládou v ruce.
Nádherně napsané a přeložené, květnaté, ale ne příliš, jednoduché, ale rozmanité, se spoustou příjemné akce, skvělými postavami a úžasnou magickou přečtenou. Nemělo to chybu a nějaký nebinární kaktusek Ňufíci ničemu přeci nepřekážely.
Dejte tomu šanci, pokud se chcete odreagovat v neobyčejně milém příběhu.

Kenan
10.01.2025 5 z 5

Já mohu tuto milou knihu jen doporučit. Moc jsem si ji užila.

Annkag
09.01.2025 5 z 5

Do Krámku s kouzly jsem se zamilovala.Nádherná obálka,krásná ořízka a příběh plný lidskosti(i když přímo lidských postav tam zrovna moc není)
Příběh plynul lehce s jemným vzpomínaním na dětství Kieli a pak i Larrana.Do Larrana jsem se zamilovala okamžitě.A pak ještě víc když jsem se dočetla o jeho dětství.A pak když se krásně nenásilně vyslovil ze svých citů.
Nádherné to bylo i tým množstvím bytostí které byly všude ale vůbec nezahlcovali knihu nesmyslně.Kentaurka,lesní duchové,merkoně,mořská panna,mluvící kytka-Kaz byl úžasný, okřídlené kočky.Do téhle knihy se nelze nezamilovat.
Ale áno,jak už tu bylo vzpomenuto vadil mi kaktus který je vlastně oni.Jsou prostě věci které není zapotřebí podporovat a dávat do knih.
Ale i přes tenhle fakt kniha neztratila své kouzlo a je naprosto dokonalá.

KerliDepp
04.01.2025 3.5 z 5

Krásná obálka, nádherná malba stránek a knížka jednoduchá fantasy oddechovka. Seznamování s ostrovem, chatkou, kouzly, Kielou a samotnými ostrovany bylo velmi příjemné. Od poloviny se děj dostal do "zápletky" která byla opředena nesmyslnými lži a děj se točil tak nějak dokola. Jistě měla autorka pro to dobrý důvod - chtěla tak poukázat, že je lepší mluvit pravdu než-li lhát bohužel tahle forma zápletky mi narušila dojem z jinak docela příjemné knížky.
SPOILER!
Nejsem zastáncem dnešního moderního trendu pohledu na pohlaví. To, že se v knize objevil lesbický pár mi až tak nevadilo ale aby rostlinu kaktusu oslovovala jako oni mi přišlo už přitažené za vlasy. Takže z kaktusu máme kaktusky nebo-li Ňufíky a pořád je to jedna kytka.

Tessuna
03.01.2025 4.5 z 5

Téměř dokonalá cozy cottagecore romantasy, která se zdá jako stvořená pro mě. (Stejně jako Kiela jsem knihovnice ve velkém městě a dětství jsem strávila v chaloupce na kraji lesa; ta moje už neexistuje, ale díky téhle knize jsem si mohla představit, jaké by to bylo, vrátit se tam).
Za mě jediný nedostatek... ne, opravdu to nebyl nebinární kaktus. Mám divnější stížnost. Kniha je až moc cozy (ano, vím, že je to smysl tohoto žánru). Kiela na začátku uteče z města za poměrně traumatizujících okolností, vrátí se na ostrůvek, kde vyrůstala, do chaloupky u lesa, skamarádí se s lidmi ze vsi, což pro ni není jednoduché, protože je velice introvertní, a... čekala jsem, kdy se jí to trauma vrátí a ona se v nejméně vhodnou chvíli sesype, a ono nic. Abych uvěřila, že se Kiela dává psychicky do kupy, potřebovala bych, aby si prošla větší krizí. Takhle se bojím, že ji to ještě čeká a že se to nevyřešilo.
Romance sice byla velice předvídatelná, ale ocenila jsem jednu věc: týpek opravdu VÍ, jak si získat srdce knihovnice.
Líbilo se mi, jak tu funguje magie. Líbilo se mi, že se příběh odehrává na ostrůvku v moři. Líbilo se mi, že okřídlené kočky nejsou pro příběh nijak zásadní, ale prostě tam jsou, protože proč ne.
Fascinuje mne, že se tu v komentářích řeší gender kaktu. Jistě, každý má právo na názor a mluvíme tu o tom, co se nám na knize líbilo/nelíbilo, nikomu neberu, že jedna vedlejší postava dokáže zkazit zážitek z knihy. Ale tohle je cozy fantasy. Součástí útulna a pocitu bezpečí, kvůli kterému tenhle žánr vyhledávám, není jen ten praskající krb, šálek horkého kakaa v dlaních a sympatický muž šeptající do ouška: "Vyrobím ti nový police na knihy." Je to i pocit, že ve stejném útulném bezpečí tu jsou všechny bytosti bez ohledu na barvu pleti, orientaci nebo gender, od modrých knihovnic až po ten kaktus. Není náhodou většina rostlin už ze své podstaty spíš nebinární?

Misi78
31.12.2024 5 z 5

Tuhle knížku doporučuji všemi deseti. Chcete se cítit jako by jste popíjeli šálek horké čokolády u praskajícího krbu, zabalení v hebké dece? Přečtěte si tuhle knihu. Najdete zde kouzla, kouzelné tvory, lásku, dobro a nechybí ani špetka napětí.

leny.wood
28.12.2024 4 z 5

Příjemná, pohodová fantasy se špetkou romantiky a napětí. Přirovnala bych to ke knize Legendy a latéčka, u toho jsem si taky neuvěřitelně odpočinula, tady je navíc jako bonus nádherná ořízka.
A proč tedy je čtyři hvězdy z pěti? Mám pro to stejný důvod jako Tesset, protože aby kaktus vyžadoval, aby se mu onikalo, protože není on, ona, ono, to sem absolutně vůbec nepatřilo a narušovalo to onen magický svět.

Tesset
26.12.2024 4 z 5

Pokud hledáte feel-good čtení, tohle bude to pravé. Trošku mi to připomíná knížky od Julie Caplin šmrncnuté lehce fantasy. Příběh to byl milý, hezky ubíhal, postavy fajn,mělo to hlavu a patu.

Ale přesto jsem hvězdičku ubrala. Proč? To že tam někteří muži měli partnery a ženy manželky mi nevadilo, byla to jen zmínka a příběh to nerušilo. Proč ale najednou kaktus chtěl ať se mu oniká a identifikuje se jako oni, na mě bylo moc. Zbytečnost aby se splnil trend dnešní doby. Škoda ho.

Knihokraj
26.12.2024 4.5 z 5

Jedna z nejkouzelnějších a nejlaskavějších knih, které jsem (nejen) letos četla.

Kroana3
25.12.2024 5 z 5

Milý příběh o dívce, která myslela, že jí k životu stačí jen knihy. O ostrově, na kterém nikoho nepřekvapí modré vlasy, ale mluvící rostlina už krapet ano. A navíc obsahuje kouzla a merkoně!