Malebný příběh, který šokuje i hladí

recenze

Plyšový Buddha (2016) / RenataP
Plyšový Buddha

Jsou knihy, které vzbudí množství otázek. Takových, které snad ani autorovi říct nechcete, protože jsou tak niterné a tak vaše! Plyšový Buddha je jedinečnou knihou, ve které se snová zvláštní příběh. Trochu sen, trochu horečka, trochu příběh z drsného amerického venkova, trochu Malý princ, trochu dokument o životě v Praze a trochu… trochu příchuť lásek z kankánu. No, s tou láskou je to zvláštní a tady jsem si uvědomila, téměř až ke konci knihy, jak moc je tato kniha vnímaná různými čtenáři různě a to právě díky tomu, jaké zkušenosti a životní emotivní vzpomínky si neseme s sebou.

Ukázka:
„Smutek zatlačil na citlivé místo, země se otevřela a vydala pramen vzpomínek, aby odplavil, co má být odplaveno.
Odevzdal jsem se své duši. Bez myšlenek, prost všech přání.
Tam, uprostřed nesmírného oceánu Ticha, byla Ona. Pochopil jsem, že ji už nikdy nemusím hledat, neboť je stále zde. Přítomná v každé ženě, v každém slově, v každém pohybu dlaně, ať už ta dlaň náleží k jakékoliv paži a tu paži kdokoliv ovládá.“

Autor říká, že svůj příběh odhaluje, odkrývá lidské hlubiny, jednotlivé vrstvy toho, co vám jde na mysl, je nakonec opravdu zodpovězeno. Jsem si jista, že Plyšový Buddha bude po přečtení působit za deset let jinak. Snad díky posunu vědomí doby, snad i každý sám za sebe zestárne a vezme několik zkušeností za své, a tím pádem i všechny ty úhly pohledu hlavního hrdiny této knihy, uvidí jinak.

Plyšový Buddha je nadčasová kniha.
Potěší, poučí, pobaví, znejistí i doslova rozčílí čtenáře -a to vše v jednom.
Renata

Plyšový Buddha Plyšový Buddha Michal Čagánek

Pavel Plyšatý není obyčejný člověk, opravdu upřímně se snaží. Nikdo nedokáže zapomenout na svoji výjimečnost, na božství v sobě, navždy. Román vypráví napínavý, přitom citlivý lidský příběh muže, který za svůj život projde skuteč... více

Komentáře (0)