Matrjoška

recenze

Matrjoška (2022) 4 z 5 / bookbug_cz
Matrjoška

Matrjoška od Josefa Farkase je relativně krátký dystopický román o osudech nejen hlavního hrdiny, ale vlastně i celého lidstva. Karel Kučera pracuje jako bezpečák. Jednoho dne, tak jako už tradičně, kontroluje hasičáky v jednom z protiatomových krytů, když se najednou stane něco „nedefinovatelného“ a on ztrácí vědomí. Když se probudí a dostane se ven z krytu, zjišťuje, že všichni lidé někam zmizeli a on zůstal úplně sám. Asi.

Karel vchází do obchodů a bere si vše, co mu přijde pod ruku. Jídlo se ale nedá jíst, neboť je viditelně poškozeno neznámou „katastrofou“, to, co ale zvládne, je oblečení a různé pomůcky k tomu, aby se pokusil přežít. Hledá přeživší, ale moc se mu to nedaří. Ze zoufalství dokonce i uspořádá ohňostroj v naději, že tak upoutá pozornost jiných lidí. Jednoho dne se mu ale poštěstí a potkává Juditu. Bezdomovkyni, která přespává v motolské nemocnici ve skladu prádla. Její přítomnost jej děsí i těší zároveň. Život na světě, kde není žádné živé duše, je ale těžší každým dnem. Dochází zásoby jídla, benzínu, elektřina začíná stávkovat a z podzemí se vynořují jiní přeživší – potkani přenášející různé nemoci.

To, jak se Karel s celou situací vyrovnává, jak postupuje v hledání „něčeho živého“, to vše sledujeme v lehce melancholickém tónu. Dostáváme se i do tzv. Nové říše, kde potkáváme další přeživší – silné i slabé osobnosti ovládané novým vůdcem. Praktiky Nové říše jsou ale čím dál zvláštnější a některým lidem začne docházet, že musí zvolit svou vlastní cestu, aby začali nový život bez manipulace a vraždění.

Knížka má si jen 240 stran a vzhledem k jejím velkým písmenům ji zhltnete jako nic. Myslím, že docela dobrý způsob, jak si uvědomit svět kolem nás a možnost, jak by bylo bez něj. Trochu scifíčko, které ve vás zanechá hluboké šrámy.

A od českého autora!


Matrjoška Matrjoška Josef Farkas

Konec světa může přijít kdykoliv… co vše byste obětovali pro vlastní přežití? Lidé někam zmizeli. Nedefinovatelná katastrofa proměnila živoucí svět v postapokalyptickou noční můru, kde se už i počasí chová zcela nepředvídate... více


Komentáře (0)

Přidat komentář