Musím říci, že jsem od "holky z Prachatic" zas až tak moc neočekávala, ale knihu jsem si koupila proto, že mnoho let žiji na Šumavě a jakékoli téma, jež se Šumavy týká, mě zajímá. Kromě toho jsem o Pramenech Vltavy (míněno jejich využití za II. světové války) dost slyšela či četla.
Tím více mě autorka překvapila. Vyprávění je svěží, má spád, neustále se něco děje, čtenář je udržován v napětí, příběh ho nutí přemýšlet (popř. si vyhledávat informace jako doplnění), porovnávat skutečnost, o níž se moc neví ani nepíše, s fikcí a nakonec knihu zvládne i na jeden, dva "zátahy", protože je prostě zvědavý.
Nečekané je i rozuzlení a zpětně se zjistí, že mrtvola školačky/studentky v pruhovaném mundůru je jen jedním ze střípků mnoha pohnutých osudů.
Jediná věc, která je zarážející, avšak nijak překvapivá, je fakt, že prakticky ani jediná postava v knize nevzbuzuje žádné sympatie. Myslím, že kdyby autorka z někoho udělala "klaďáka", fiktivní vyprávění by ztratilo hodně ze své uvěřitelnosti.
Za mě nejvyšší počet hvězdiček-vyprávění mě zcela pohltilo :)

Odkud vyvěrá zlo? Umrzlá dívka s židovskou hvězdou a křivdy, které Šumava nezapomíná. Hrůzný nález těla studentky vimperského gymnázia, které jako by ze svého nitra vyvrhly samy šumavské kopce, otřese obyvateli vesniček poblí... více
Komentáře (0)
MedvedBrtnik také napsal