Milenci z Osvětimi

recenze

Milenci z Osvětimi (2024) 5 z 5 / Andrea_Bátovská
Milenci z Osvětimi

Velmi si cením knih coby literatury faktu, jež dokáží velmi precizním způsobem zpracovat skutečné události, a přiblížit tak široké veřejnosti těžké osudy lidí, jež přežili holokaust, a to pouze na základě rozsáhlých rozhovorů, ústních svědectvích, dokumentů, publikovaných i nepublikovaných vzpomínek všech hlavních protagonistů.

Věřte, že kniha Milenci z Osvětimi, od novinářky specializující se na investigativní žurnalistiku a literaturu faktu Keren Blankfeldové, vám dá možnost podrobně nahlédnout do každodenního drsného života vězňů z Osvětimi.

Jak může někdo přežít trauma, když vidí svou rodinu ležet v hromadě mrtvol? Zapisovat si seznam čísel, která představují lidi určené k zavraždění? Snášet každodenní mučení a zotročování, jemuž není konce? Jak se z těchto okamžiků někdo zvládne posunout dál? Žít normální život, natož vůbec fungovat?

Hlavní hrdinkou příběhu je Helen Zipora Spitzerová, přezdívaná jako Zippi, a o několik let mladší mládenec jménem David Wisnia. Oba byli židé, každý z jiného města a jiné země, což však nebránilo tomu, aby se jejich osudy navzájem propletli na tom nejdrsnějším a nejstrašlivějším místě té doby, a to ve vyhlazovacím táboře Osvětim.

V úvodu máme možnost se v krátkosti seznámit s jejich dětstvím, rodinou, ale i velkými plány do budoucna tj. vidinou na lepší život. Do jejich plánů však krutě zasáhla válka, která jim kromě poslední kapky naděje vzala snad úplně všechno, ať už to byli jejich blízcí, hrdost nebo jejich vlastní sebeúcta....

V okamžiku, kdy se Zippi a David spolu poprvé střetli, se i do sebe zamilovali. Byl to začátek jejich tajného milostného vztahu, a pokud by je někdo z táborových důstojníků odhalil, čekala by je jistá smrt. Ovšem právě díky prozíravosti a empatii Zippi, zastávající pozici vězeňkyně s výsadami, se jim podařilo toto neúnosné peklo přežít, a dokonce i zachránit spoustu jiných nevinných životů.

David se na Zippi spoléhal. Pokaždé když ho pronásledovaly obavy, že má nějaké potíže, řekl jí o tom - a jeho potíže se nějak vypařily. Nikdy se neptal jak - možná se styděl nebo měl pocit, že jejich čas je příliš krátký a to, aby se utápěl v hypotézách. Možná se to bál vědět, možná se strachoval, že ho štěstí opustí.

Bohužel na konci války se jejich cesty rozešly, a i když to trvalo dalších dlouhých sedmdesát let, než se opět shledali, nakonec si přeci jen mohli říci to, co mezi nimi nebylo vyřčeno.....

Autorka nám prostřednictvím této knihy "Milenci z Osvětimi" předkládá nejen milostný příběh dvou mladých lidí, ale hlavně ukazuje velkou odvahu a sílu nevzdávat se v nejtěžších chvílích a bojovat za to nejcennější, co máme, tj. nejen za svůj život, ale i za život každého z nás.

V knize je věrohodně zachycen každodenní život ve vyhlazovacím táboře tj. s čím vším se museli jednotliví vězni potýkat, ať už to byl hlad, špína, chlad, špatné hygienické podmínky, zdravotní problémy, nejrůznější nemoci, tak i strach z namátkových čistek, nacistického zabíjení jen tak pro radost, veřejných poprav, ale i samotný a nevyhnutelný odvoz do plynových komor.

V tomto skutečném příběhu jsem si nejvíce ocenila zveřejněná důležitá fakta, čísla a svědectví, jež měla být navždy nacisty zničena a pro okolní svět umlčena. Díky tomu máme možnost seznámit se s tím, jaké hrůzy měly být navždy pohřbeny a nikdy nespatřit světlo světa.

Zároveň jsem uvítala i publikované černobílé fotografie hlavních protagonistů příběhu, abych si tak mohla dokreslit samotný příběh na základě skutečných tváří, i když je to smutná připomínka toho, co vše viděli a zažili za ostnatým drátem Osvětimi.

Kniha je napsána velmi srozumitelně a čtivě Je to velmi silný příběh, který každého čtenáře zasáhne u srdce, a v některých okamžicích v něm vyvolá rozporuplné emoce, ať už je to lítost nad utrpením a smrtí nevinných lidí, či nechuť a hrůzu z poprav, mučení a týrání vězňů, či naopak obdiv nad tím, co vše dokázala Zippi pro trpící vězně zajistit a hlavně jim i pomoci.

Milenci z Osvětimi jsou skutečným příběhem na pozadí nepředstavitelného pekla, o velké odvaze, lásce a hlavně vůli přežít a podat o všem svědectví, aby nic nebylo zapomenuto.....

Milenci z Osvětimi Milenci z Osvětimi Keren Blankfeld

V Osvětimi se do sebe zamilovali, po osvobození se však jejich cesty rozešly. Znovu se setkali až po více než sedmdesáti letech. Fascinující skutečný příběh dvou lidí, kteří přežili holocaust. Helen Spitzerová, přezdívaná Zipp... více

Komentáře (0)