MIOVO BLUES

recenze

Miovo blues (2016) / Jindriska70
Miovo blues

Z-kultury-i-nekultury.blogspot.cz, 18. srpna 2016

Asi každý někdy potřebuje delší nebo kratší pauzu od činností, kterým se věnuje, přestože se jim věnuje rád. Podobnou pauzu jsem v poslední době potřebovala i já pokud šlo o psaní na blog. Postupně mi ale blog začínal chybět, a tak jsem velmi uvítala nabídku na napsání recenze knihy Kristiny Ohlssonové Miovo blues, vydané v Kniha Zlín.

Miovo blues je pokračováním Lotosového blues a znovu se s něm setkáváme s právníkem Martinem Bennerem a jeho přítelkyní, rovněž právničkou, Lucy. V Lotosovém blues se Martin dostal k případu Sary Tellové, obžalované z pěti vražd, kterých se měla dopustit v Texasu a ve Stockholmu. Sara ovšem ještě před vynesením rozsudku spáchala sebevraždu a ve stejný den zmizel i její syn Mio.

Během Martinova a Lucyina pátrání se začalo objevovat mnoho nejasností a především jménem Lucifer, tajemný zločinec z Texasu, ze státu, ke kterému Martina vázal nejen případ, ale i fakt, že odtamtud pocházel jeho otec. Kromě nesrovnalostí se ale začaly objevovat i další mrtvoly, aby ve finále dostal Martin jednoznačný požadavek od Lucifera, kterého v životě neviděl – najít uneseného Mia.

V Miově blues se mrtvolami rovněž nešetří a příběh je nesporně poutavý, i když... chvílemi jsem postrádala Fredriku Bergmanovou a Alexe Rechta z předchozích knih Kristiny Ohlssonové, jejichž příběhy byly v mnoha směrech civilnější, ne vedené až na samu hranu uvěřitelnosti, jak je tomu u Miova blues.

Kristina Ohlssonová je ovšem skvělá vypravěčka, která se dokáže výborně vypořádat i s nástrahami příběhu, který by místy mohl působit, mírně řečeno, nevěrohodně, zvlášť zhruba pak v poslední třetině. Postavy Martina i Lucy jsou určitě většině čtenářů také blízké, vykreslené do leckdy podivných zákoutí jejich duší. I já jsem si na ně zvykla, ale pokud by se v autorčině tvorbě odehrál návrat k Fredrice Bergmanové, určitě bych se nezlobila. Podle švédských informací autorka letos vydala dvě nové, ale ke svým původním hrdinům se nevrací ani v jedné z nich. Ovšem ani k Martinovi s Lucy. Budeme se tedy muset nechat překvapit, co nám její další romány přinesou a jaké nové zvraty přinesou její další knihy.

Miovo blues Miovo blues Kristina Ohlsson

Kde je Mio? Co se vlastně stalo poslední den u Mia ve školce? Martin Benner je proti své vůli zatažen do pátrání po čtyřletém zmizelém chlapci. Dokud ho nenajde, nenechá ho bezohledná mafie na pokoji. Martin zoufale sleduje minimu... více

Komentáře (0)