Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Host
June a Athena byly spisovatelky, které se poznaly na univerzitě. Byly přítelkyně, jen Athena byla ta úspěšnější a June jí tak trochu záviděla. Athena napsala nový román, o kterém ví jen June a právě Athena nyní zemřela...
Od autorky jsem četla fantasy trilogii Maková válka, takže jsem věděla, že to se slovy rozhodně umí. Tenhle román mě hodně lákal, hlavně tím, že to není fantasy a zajímalo mě, jak se s tím autorka poprala.
Nažluto je román, který je spíš jakousi osobní zpovědí (životním příběhem) mladé spisovatelky, která touží po úspěchu. Příběh je čtivý a pro člověka, který sám nikdy nic nenapsal (a hlavně nezkoušel vydat) rozhodně velmi zajímavý. Nese v sobě také jedno důležité poselství – krást se nemá, protože vás doženě minimálně vaše svědomí.
Moc jsem netušila, co čekat, jelikož anotace naznačuje menší drama, zárověň jsem se trochu bála, aby nebyl text až příliš o románu, který Athena napsala. Dramatické to bylo, a to už od prvních chvil. Obsah románu se také rozebírá, ale ne tak, že by mi to vadilo a bylo to i zajímavé. K srdci mi však nepřirostla ani jedna z hrdinek, a i když mi jich bylo občas i líto, hlavně u June jsem měla občas pocit, že by potřebovala, aby s ní někdo lehce zatřásl.
Nažluto je zajímavý román, který se opírá i o aktuální témata (rasové menšiny, kybernetická šikana atp.) ale řekla bych, že bude hodně záležet na tom, zda čtenáři sedne styl vyprávění nebo ne. Místy je vyprávění totiž velmi rozvláčné, sem tam i poněkud depresivní, a to ne každý snese. Mně to (kupodivu) sedlo a byla jsem tak nadšená a zaujatá vyprávěním, že jsem knihu nedokázala odložit, dokud jsem ji nepřečetla.
Nažluto pro mne sice nebude knihou roku, ale rozhodně mě hodně překvapila, a to v pozitivním směru. Moc se mi líbí i vizuální zpracování – kniha drží vzhled obálky jako v cizině a velmi zajímavá i barevná ořízka (ta kniha vás prostě sleduje).
Nažluto Rebecca F. Kuang
Čeho všeho jsou lidé schopni, když si myslí, že jim to projde. Spisovatelky June Hayward a Athena Liu měly společně zazářit jako dvě vycházející hvězdy — chodily do stejného ročníku na Yaleově univerzitě, dokonce i knižní prvo... více