Nečekaná vášeň na jazykovém kurzu

recenze

Pusa z Albertiny (2024) 3 z 5 / krejdom
Pusa z Albertiny

Kniha Pusa z Albertiny od autora Vincenta Rivy je vzrušujícím příběhem, ve kterém čtenáři prožijí společně s hlavními postavami letní románek na jazykovém kurzu ve Vídni. Již samotný název evokuje romantiku i jistou dávku erotiky, a právě to jsou prvky, které příběh dokonale protkávají. Riva se nebojí tématu nevěry a přináší nám ho v takové formě, že je nelehké ji jakkoliv odsuzovat. Zároveň je celý příběh odlehčený mladou a naivní studentskou bezstarostností, bezprostředností a užíváním si života teď a tady.

Děj knihy se odehrává v srdci Vídně, a to nejen v legendární Albertině – muzeu, které se stává místem, které zažehne nečekanou letní vášeň mezi Václavem, studentem z Česka a Amálií, starší právničkou ze Španělska. Oba dva se v létě účastní intenzivního kurzu němčiny a i přesto, že oba mají ve svých domovinách partnery podlehnou vzájemné vášni a zapletou se spolu.

Vincent Riva dobře vystihuje atmosféru zahraničních studií a nejeden čtenář při čtení této knihy zavzpomíná na vlastní zážitky z Erasmu. Zároveň je kniha plná explicitních popisů milostných scén, kterých v ní není pomálu. Je vidět, že autor je muž, a tak jsou ženy v knize často objektivizovany a je o nich smýšleno dosti povrchně. V některých pasážích je jasně vidět ploché vnímání ženského těla prostřednictvím omezenější mužské představivosti, což některých čtenářkám nemusí vyhovovat. Zároveň je ale tato surovost peprným zpestřením milostných scén, na kterých kniha staví.

Pro zpestření se v knize objevují i témata právnická, etická a pár malých podvodů, které děj příjemně zpestřují a činí ho zábavnější. Amálie dokáže krásně vybruslit z každé šlamastiky, do které se ona, Václav, nebo jejich ostatní spolužáci z jazykového kurzu dostanou. Václav naopak přináší pár politicky názorových, až historických okének, kterými rozšiřuje obzory nejen svým spolužákům z kurzu, kteří toho o českých dějinách moc neví, ale možná i některým čtenářům, kteří mají příležitost porovnat svoje názory s jeho postoji.

Knihu doporučuji jako nenáročné letní čtení, které vám oživí vzpomínky na vlastní zahraniční studijní pobyty nebo prázdninové románky.

Pusa z Albertiny Pusa z Albertiny Vincent Riva

Amalia již tři roky pracuje jako advokátka v kanceláři García & Pérez v Barceloně. Tvrdá práce se jí vyplatila. Je povýšena a má vést tým zaměřený na německou klientelu. Ještě předtím je však vyslána do Vídně na letní jazykový kur... více

Komentáře (0)