Sen čtenáře je najít příběh, jež nemůže za žádnou cenu odložit, a u něhož musí obracet stránku za stránkou. Já jej našla v této krásné knize od německé autorky a několik dní jsem ho nenechala odejít.
Nejkrásnějším snem každého člověka je najít ve svém životě lásku, najít něco výjimečného, jedinečného. Může se jednat o lásku k jinému dospělému člověku, k dítěti, ke zvířeti, k přírodě nebo k povolání. To už je jen a jen na nás.
V příběhu se počas první světové války snaží každý z protagonistů najít právě to své místo na zemi. Někdo hledá své kořeny, jiný se je naopak snaží dát.
Nitky rozvětveného příběhu se začínají rozplétat s rozhodnutím mladičké služebné Kláry, která porodila krásné a zdravé miminko, ale nemůže se o něj postarat. Rozhodne se jej proto dát na panství Benhaim, kde věří, že o něj bude dobře postaráno a dostane se mu náležité lásky a péče. Klára se pak chodí potají ujišťovat, že je její miminko v pořádku a že jej vložila do dobrých rukou.
Baron Beinham se často a rád projíží na svých krásných koních, jedna taková projížďka se ale stane Kláře osudná, když ji spatří stát u brány jeho panství. Baronovi přijde chování této ženy trochu podivné a tak se rozhodne zjistit, kdo ta žena je a co u jeho brány pohledávala. To je začátek příběhu o hledání té pravé lásky, o překonávání překážek, o snaze jen přežít další den nebo o nesmyslnosti jakékoli války nebo boje či o hledání a nalezení svého místa a svých kořenů.
Postavy i dialogy jsou uvěřitelné a děj poměrně obrazný, takže bylo velmi jednoduché se nechat příběhem zcela pohltit.
Necháte se taky polapit tímto příběhem?
Nejkrásnější sen Margit Steinborn
Píše se rok 1914. Mladá služebná Klára právě zanechala své novorozené dítě u brány panství nedaleko Würzburgu. Chlapeček je pro mladého barona Benhaima a jeho ženu doslova darem z nebes. Chlapce se ujmou a adoptují ho. Tento nalez... více