Nejlepší díl ze série s Erikou Fosterovou?

recenze

Anděl smrti (2024) 4 z 5 / Suzanne
Anděl smrti

Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová se chystá na večeři se svým partnerem do nóbl restaurace, ale místo toho se nachomýtne k nálezu mrtvoly poslance Nevilla Lomase, nahého a svázaného do kozelce. Byla jeho smrt nehoda při sexu, nebo vražda?
(Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmpolis :)

Erika usoudí, že by se pro jednou nemusela vzpírat nadřízeným, a tak s nevolí přenechá případ jinému oddělení. Jenže o dva měsíce později je nalezen mrtvý slavný fotbalista: nahý a svázaný do kozelce. A v kapse jeho kalhot se nachází polaroidové snímky s podpisem Annabell, stejně jako v případu Nevilla Lomase. Vzhledem ke zjevné spojitosti obou případů se Erika pouští do vyšetřování, jenže někdo – možná politici nebo přímo tajné služby – si nepřejí, aby se v případu poslance Lomase šťourala.

Od předchozího dílu Osudné svědectví uplynuly čtyři roky. Erice je padesát a má profesní krizi, protože si uvědomuje, že kvůli své tvrdohlavosti a ignorování rozkazů od nadřízených její kariéra stagnuje. Aby toho nebylo málo, tak jí i jejím kolegům vyhrožuje tajemný muž v šedém a do týmu jí přidělí novou kolegyni Dahliu, které nedůvěřuje. Klid nemá ani v soukromém životě, protože sice už čtyři roky chodí s Igorem a klape jim to, ale teď se obává, že ji chce požádat o ruku.

Robert Bryndza píše poměrně jednoduše, ale velmi svižně a chytlavě. Jeho knihy jsou pro mě nejlepším prolamovačem čtecích krizí, a Anděl smrti rozhodně nezklamal. Nechybí v něm zamotaný případ, téma sexuálních pracovnic a sexuálního násilí, tajemství, trocha akce a nebezpečí ani politikaření a tajné služby. A také náhled do soukromého života Eriky a jejího vztahu s Igorem a jeho šestnáctiletým synem Tomem.

Bohužel Eričin vztah má v knihách málo prostoru, takže pro mě Igor zůstává pouze načrtnutou postavou a necítím mezi ním a Erikou žádnou chemii. Jsem ráda, že Robert Bryndza připomenul Eričin komplikovaný vztah s jejím nadřízeným Paulem Marshem. Doufala jsem, že tuto potenciální milostnou linku po pátém dílu Chladnokrevně rozvede, ale nestalo se tak. Jsem hrozná, když bych Erice místo harmonického vztahu s Igorem přála nepochybně složitý vztah s komplikovaným Marshem, ale mně se k sobě ti dva prostě hodí :)

Konec je poměrně otevřený a Robert Brynzda si nejspíš připravuje půdu pro pokračování, které bude na Anděla smrti přímo navazovat. To bych ocenila, protože ten velký časový skok mezi sedmým a osmým dílem mi vadí.

Nicméně Robert Bryndza v předchozím díle Osudné svědectví chytil druhý dech, přišel na to, jakým směrem chce, aby se jeho série vyvíjela, a vrátil se v nejlepší spisovatelské formě. Takže už se nemůžu dočkat toho, co nám v dalším díle s Erikou Fosterovou přinese.

Nekonečné čekání si budu moct zkrátit dílem ze série s Kate Marshallovou, protože pátý díl The Lost Victim vyjde v originále v červenci 2024. Ještě nedávno jsem tvrdila, že série s Kate Marshallovou je lepší než série s Erikou Fosterovou, ale po Andělu smrti se karty obrátily ve prospěch Eriky. Každopádně jsem na další tvorbu Roberta Bryndzy opravdu zvědavá a těším se.

4,5/5


Anděl smrti Anděl smrti Robert Bryndza

Když najde detektiv šéfinspektor Erika Fosterová vysoce postaveného politika Nevilla Lomase nahého, svázaného a mrtvého ve vlastní posteli, vedení Metropolitní policie rychle rozhodne, že jeho smrt není potřeba vyšetřovat. Případ ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář