Berlínem v roce 1930 otřese smrt populární herečky Betty Winterové. Městem proplouvají nepokoje související s nástupem nacismu v Německu a komunisty, kteří jsou vehementně proti. Aby toho nebylo málo, požádá svérázného chlapíka, Gereona Ratha, s odznakem z oddělení vražd otec o menší laskavost. Má pomoci kolínskému starostovi v choulostivé záležitosti, o které se nahlas nemluví. Pátrání Ratha zavede do nejtemnějších zákoutí filmového průmyslu, čínské čtvrti i do náruče špinavého podsvětí, kde jdou všechny zákony stranou.
Pryč z lesů, deštivých měst plných smogu, postranních uliček bez světla a tajemných jezer. Skvělá detektivka může jako kulisy využít všechny aspekty filmového průmyslu. Zejména filmová studia, kde zrovna dochází k zásadnímu historickému momentu. Herci na pohyblivých obrázcích začínají k divákům promlouvat a němému filmu zdá se odzvonilo. Jenže i naleštěné kulisy, dokonalé herečky a usmívající se producenti prahnou po úspěších a penězích, takže morálka jde mnohdy stranou. Právě prostředí je velice silnou stránkou Tichého zabijáka, protože každému filmovému fandovi srdíčko zaplesá, když vidí to kouzlo starých filmů a jejich tvorby.
Gereon Rath je svérázný a zarputilý chlapík, kterého si musí oblíbit každý, kdo knihu otevře, a zákonitě se musí zprotivit všem svým nadřízeným, jak už to u podobných sympaťáků bývá. Během čtení s ním budete držet, kouřit cigarety, nasazovat si klobouk ve všech těch krásných Berlínských kulisách, a zatímco ke stropu uhlazených podniků bude stoupat cigaretový kouř, vy s ním dále budete proplouvat skvěle propracovanou zápletkou, která za žádných okolností neztrácí dech. Sám jsem si připadal, jako kdyby mě Marlowe s Columbem vzali do německého filmového průmyslu v dobách nacistických nepokojů. Skvělý zážitek.
Tichému zabijákovi nemám absolutně co vytknout. Jen mě mrzí, že jsem promeškal Mokrou rybu, ale hodlám se k ní rozhodně vrátit a Goldsteina už z dálky vyhlížím. Tímto bych rád poděkoval nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.
Tichý zabiják Volker Kutscher
Berlín 1930. Smrt zbožňované herečky Betty Winterové přivádí Gereona Ratha do berlínských filmových ateliérů. Mladý kolínský komisař působící na berlínském oddělení vražd brzy pozná stinné stránky hvězdného prostředí a je svědkem ... více