Nevěřte nikomu

recenze

Hymnus pro Lokiho (2024) 5 z 5 / Kikina182
Hymnus pro Lokiho

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace

Všichni víme, jaká je historie od počátku světa až po Ragnarok. Ale tahle všeobecně přijímaná verze nevykresluje Lokiho zrovna lichotivě a tak se ujímá slova, aby řekl, jak to všechno skutečně bylo. A jeho pohled na věc je na rozdíl od oficiální verze pravdivý. Minimálně tolik, jako ostatní verze.

Styl psaní je hutnější, ale díky tomu, že je vypravěčem Loki, je zároveň i odlehčený, takže jsem neměla nejmenší problém se do knihy začíst.

Nedá se říct, že by v příběhu bylo něco vyloženě nového. Autorka vzala severskou mytologii a rozepsala ji do příběhu, ve kterém doplnila prázdná místa, kterých je v mýtech opravdu hodně. Dále tomu dodala humor tím, že nechala celý příběh vyprávět Lokiho, který se celou dobu tváří jako neviňátko a vysvětluje, proč vlastně není za své činy zodpovědný. Přestože severské mýty moc dobře znám a tak mě v knize nic nepřekvapilo, moc jsem si ji užila. Vlastně mnohem víc, než právě ty severské mýty.

Postavy jsou známé ze severské mytologie a autorka se v podstatě drží jejich charakteristiky. Zároveň jejich povahu lehce překrucuje, protože vypravěčem je přeci jen Loki a z jeho pohledu tak nemůžou být takoví, jak to známe z oficiálních zdrojů.

Hymnus pro Lokiho je krásná a čtivá kniha, kterou určitě doporučuji, ať už se v severské mytologii orientujete, či nikoli.


Hymnus pro Lokiho Hymnus pro Lokiho Joanne Harris

Loki, to jsem já. Loki Světlonoš, nepochopený, nepolapitelný pohledný a skromný hrdina této konkrétní snůšky lží. Berte to s nadhledem, ale je to zhruba tak pravdivé jako oficiální verze příběhu, a troufám si tvrdit, že mnohem záb... více


Komentáře (0)

Přidat komentář