Nezvěstná nabízí mrazivou atmosféru v divoké přírodě

recenze

Nezvěstná (2019) / LukBook
Nezvěstná

Pod nakladatelskou značkou Kalibr vyšel v prvním měsíci letošního roku další z řady zajímavých thrillerů s názvem Nezvěstná. Její autor T. J. Bearton je pro většinu českých čtenářů velkou neznámou, ale na svém kontě má již více než deset románů. Dokáže zaujmout i v našich končinách?

Příběh začíná ve chvíli, kdy je při ranním běhu unesena mladá žena Katie Calumetová a její zmizení dostane na starost vyšetřovatel Justin Cross. Od začátku knihy je jasné, že právě tito dva budou představovat hlavní postavy. Katie je mladá žena s bohatou rodinou, spokojeným manželstvím a takřka bezproblémovým životem. Oproti tomu detektiv Justin Cross řeší problémy se svojí manželkou, kterou kvůli své časově náročné práci zanedbává.

Kniha je velice brzy rozdělena do dvou dějových linií. V jedné sledujeme Katie a její útrapy s únosci a v druhé zase vyšetřující policisty s Crossem v čele. Tyto linky se s železnou pravidelností střídají po kapitolách a díky rozdílnosti postav tu máme vlastně dva téměř samostatné příběhy. O něco zajímavější pro čtenáře budou určitě události okolo unesené ženy, která se pokouší svým únoscům utéci a zažívá přitom neskutečné hrůzy. Zároveň se většina tohoto vyprávění odehrává v divoké přírodě, která je autorem velice dobře vykreslena. Jediná věc, která mi vadila, je až přehnané štěstí hlavní hrdinky. Při čtení si toho určitě všimnete.

Oproti tomu ve vyšetřovací linii můžete sledovat i Katiina manžela Davida, který je téměř dokonalým mužem pro každou ženu. Je ochotný pro svou manželku udělat cokoliv a od začátku se plete i do vyšetřování. Policista Justin Cross působí oproti hlavní ženské postavě trochu věrohodněji, a i přes své nedostatky vám bude sympatický. Možná kvůli jeho krásnému vztahu k dcerám, které vídá méně díky rozpadajícímu se vztahu s manželkou.

Od první až do poslední stránky se příběh s ničím nemaže a přináší velice akční děj. Nebudete muset nad ničím příliš přemýšlet a vlastně nebudete ani tolik napjatí, ale přesto zhltnete knihu jedním dechem. Autor jí totiž nestaví na nějakých velkých momentech překvapení. V první řadě mu jde o téměř dokonalé vykreslení drsné přírody, strašidelné prožitky unesené a důkladné vyšetřovací práci policistů. Ani vlastně nejde o dopadení pachatelů nebo jejich totožnost, protože jejich osud bude oproti jiným zástupcům tohoto žánru lehce netradiční.

V knize najdeme poměrně velké množství postav, hned několik záporáků a vedle hlavní zápletky i drobnou vedlejší. Přestože se nejedná o složité čtení, autorovi se podařilo vytvořit poměrně propracovaný děj i s vedlejším uličkami. Ale zpátky k osobnostem vyskytujícím se v knize. Jak jsem již zmínil, je jich poměrně dost. Je tu bohatý otec a macecha unesené, její sestra i manžel. Všichni budou během pátrání po Katie více či méně spolupracovat. Navíc hrdinka potká i v lese tajemného poustevníka, který bude mít na její osud poměrně velký vliv.

Velkou roli v knize má i soukromí detektiva Justina Crosse, které je do příběhu vloženo velice nenásilným způsobem. Vlastně především rodina je jeho hlavním hnacím motorem k tomu, aby se ze své složité práce nezbláznil. Možná mohlo být o malinko více rozebráno vyústění jeho vztahu s manželkou, ale na to už prostě nezbyl prostor.

Nezvěstná je velice čtivý thriller, který nabízí zajímavé prostředí, dostatečně mrazivou atmosféru a samozřejmě i důkladnou policejní práci. Najdete v ní možná nějaké chybky, ale přesto vás zaujme svou akčností, a nakonec vlastně i propracovanou zápletkou. Jestliže jste navíc příznivci divoké přírody, tak není nad čím váhat. Tenhle thriller se rozhodně hodí na nějakou tu zimní dovolenou na horské chatě. Ale dávejte po jeho přečtení pozor, abyste nešli mimo vyznačené turistické trasy.

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Euromedia, pod jejíž nakladatelskou značkou Kalibr Nezvěstná vyšla.


Nezvěstná Nezvěstná T. J. Brearton

Začalo to jako úplně obyčejný den. Jenže pak ji unesli. Katie Calumetová se nevrátí ze svého ranního běhu. Její zmizení dostane na starosti detektiv Justin Cross, který postupně zjišťuje, že nalezení Katie bude zatím jeho nejtěžší... více


Komentáře (0)

Přidat komentář