Niekedy je váš dar i vaším prekliatím
recenze
Zárezy smrti (2017) / Severčanka_Na začiatok vám poviem, že toto si musíte prečítať! A keď si to prečítate, tak si to musíte prečítať znova. Pretože to bola tak perfektná sci-fi fantasy, nadupaná akciou, pocitmi a bojom v aréne i v srdci. Ani na sekundu sa pri nej nebudete nudiť.
V tomto príbehu je všetko. Rodiny, ktoré sa navzájom nenávidia, uveriteľná romantická linka, pri ktorej sa vzťah buduje dosť dlhý čas, vedľajšie postavy, ktoré vám budú občas liezť na nervy a občas ich budete milovať, boje až na smrť a spomínala som cestovanie vo vesmíre a na iné planéty?
Na začiatku príbehu som mala trochu problém zorientovať sa vo svetoch a ich fungovaní, ale čím som čítala ďalej, tým to bolo lepšie. V tomto svete je niekoľko planét, ktoré sú špecifické svojím prostredím, napr. v jednej stále prší a ľudia majú prakticky domy na vode (také trochu iné Benátky), pričom vyrábajú ten najkvalitnejší materiál na svete alebo púštna krajina, v ktorej ľudia musia mať špeciálne obleky a okuliare, aby nespálili. Dúfam, že v druhom diele objavím krásy aj ostatných krajín, napr. krajina, kde je stále tma.
Príbeh nás najprv zavedie do krajiny, kde sneh a ľad pokrýva všetko, kam dovidíte. Ale nenechajte sa zmiasť i v takejto krajine dokážu vyrásť kvety. A práve tu sa stretávame Akosom, ktorý bol spolu so svojím bratom unesený, ešte keď boli malí chlapci. Akos sa razom ocitá v prostredí, ktoré nemôže byť vzdialenejšie od prostredia, v ktorom vyrastal.
Cyra má dar (či prekliatie?), ktorý dokáže zabíjať a jej brat to využíva vo svoj prospech, zatiaľ čo vládne národu, ktorý sa urputne snaží o autonómiu. Tento dar jej spôsobuje nepretržite bolesť a možno to tak sprvu nevyzerá, ale Akos i Cyra si môžu vzájomne pomôcť, pretože ako sa neskôr ukáže, Akos dostal do vienka tiež dar.
A zatiaľ čo je Cyra odhodlaná vzoprieť sa bratovi a začať sa konečne rozhodovať sama za seba, Akos je za každú cenu rozhodnutý zachrániť svojho brata, i keby ho to malo stať krk.
Hoci charaktery nie sú čierno-biele, postavy sú v tomto príbehu zlato.
Zárezy smrti Veronica Roth
Prvý diel novej sci-fi fantasy dilógie od Veroniky Roth, autorky najpopulárnejšej dystopickej série Divergencia. Vo svete, kde panuje násilie a neprávo, v galaxii, v ktorej niektorí nažívajú v priazni osudu, má každý človek špe... více