Nikdy ukazuje směr, který může být konečnou pro lidstvo
recenze
Nikdy (2022) / LukBookKena Folleta znali prozatím jeho fanoušci především jako autora historických románů. Nyní přichází se svým prvním thrillerem Nikdy, který v současné době působí opravdu mrazivě. Vypráví totiž o tom, jak rychle se mohou nenápadné rozmíšky mezi státy změnit v apokalypsu celosvětového významu.
Většina světa v současnosti s bolestí v srdci sleduje hrůzy odehrávající se během války na Ukrajině. Stále však může být hůř. O tom, kam až by mohl dospět konflikt vyspělých mocností vypráví právě nejnovější román Kena Folleta Nikdy.
Zápletka je rozdělená do několika světadílů, mezi několik významných osobností. Neodehrává se v Evropě. Hlavní role tu hrají Spojené Státy Americké, Severní a Jižní Korea, Čína a saharské pouště. Najdete tu několik samotných linií, jenž se dříve nebo později protnou. V každé z nich je potom jedna přední osobnost daného místa, která výrazně ovlivňuje dění.
Seznámíte se s prezidentkou USA Pauline Greenovou, náměstkem ministra Číny pro zahraniční zpravodajskou službu Čangem Kchajem a mnoha tajnými či speciálními agenty napříč státy. Na začátku jsme svědky několika menších konfliktů, které postupně začínají gradovat.
U většiny ústředních postav ovšem sledujete i jejich soukromý život, problémy s partnery nebo nově vznikající lásky. To všechno je však pouze na pozadí daleko významnějších událostí, které ovlivňují miliony lidí celého světa.
Pohlédnete do zákulisí světové politiky, špionážních operací nebo boje s terorismem. Na necelých 750 stran se toho vešlo opravdu hodně. Zdaleka nejdůležitější je ovšem přicházející válka mezi zeměmi, jenž se může stát konečnou pro všechny.
S postupně se rozvíjejícím válečným stavem se objevují poměrně drastické scény, které slabším pováhám rozhodně nebudou příjemné. Dokazují, jak jsou moderní zbraně nebezpečné, a že před některými z nich prostě není úkrytu. Všechno navíc působí maximálně uvěřitelně. Chvílemi budete mít téměř pocit, jako byste četli reálné zpravodajství.
Autor se rozhodl v této neveselé době ještě přiživit deprese obyčejných lidí a představit jim scénář, který by hrozil v případě eskalace různých událostí. I přes velký počet stránek má kniha opravdu strhující spád, dramatičnost je postupně vyšponovaná na maximum a mrazit vás při ní bude víc než u většiny hororů.
Ken Follet jednoznačně dokazuje, že umí vytvořit ohromující scenérii s důrazem na sebemenší detaily, představit čtenářům velké množství postav mezi nimiž se neztratíte, a nakonec to všechno dovézt do konce, po němž zůstanete s otevřenou pusou zírat, a ještě dlouho se budete vzpamatovávat.
Nikdy je skutečně fascinující román. V době, kdy na Ukrajině umírají tisíce lidí, se stává důležitým vzkazem pro všechny světové mocnosti. Jakákoliv krize se může zvrhnout do takových rozměrů, které budou nás všechny mrzet.
Jestliže máte chuť vrhnout se do světa politiky, tajných agentů a snesete i nyní četbu o válečných událostech, rozhodně musím tuto knihu doporučit. Snad se nikdy nic podobného nestane a současná situace se nakonec vyvine ve výrazně pozitivnějším měřítku.
Nikdy Ken Follett
Nejnovější dramatický špionážně-politický thriller z pera mistra vypravěče přináší poutavý, akční i hluboce lidský příběh ze současnosti, ve kterém se mírově smýšlející představitelé tajných služeb a špičky světových velmocí snaží... více