O hvězdách víš *****
recenze
O hvězdách víš hovno (2024) / tadyteaČekala jsem, jestli se objeví komentář nebo recenze, která nebude knížku jenom chválit, ale stále přibývá jenom spousta spokojených čtenářů, přičemž podle některých se jedná dokonce o jednu z nejlepších knih, co četli. A narovinu říkám, že jsem fakt ráda, že se kniha lidem líbí. O to víc zvláštně jsem si během čtení připadala, protože mi přišlo, že čtu snad úplně jinou knížku.
Celý příběh se točí okolo Marka Dostála a Valerie Horálkové, je protkaná sarkastickými poznámkami, příhodami klučičí party, vztahovými (ne)problémy, prvními sexuálními zážitky a nástrahami sociálních sítí.
Začnu tím příjemnějším a to jsou pozitiva.
Postavy jsou krásně vykreslené, působí realisticky, všechno, co se v knížce děje, ať už se jedná o větší nebo menší scény, je popsáno přehledně, poměrně košatým jazykem, uvěřitelně a je pravda, že se u spousty scén a situací člověk najde. To umocňují přezdívky, jedinečnost postav i charakterový oblouky jednotlivých postav, ať už jsou větší nebo menší. Tohle všechno je super, jenomže...
Možná je to dáno i tím, že normálně opravdu YA nečtu a ačkoli je knížka doporučována nejen Young adult čtenářům, výjimka nejspíš potvrzuje pravidlo.
Když jsem knihu otevřela, četla se dobře. Problém byl v tom, že jsem ji většinu času neměla chuť otevírat. Téma mi nesedlo, vlastně mi byly postavy a jejich osud od začátku dost jedno, kdybych tu knihu koupila stejně jako většinu knih v knihkupectví, nebýt Instagramu a recenzi slibující nejlepších závěrečných 100 stran a podpisu s věnováním do autora, ta knížka by skončila nedočtená. Během čtení jsem utíkala k jiným knížkám a v půlce knížku odložila úplně asi na týden. Pak jsem se hecla a knížku dočetla.
Přišlo mi to celý pořád dokola, i když vím, že to byl záměr a takhle funguje vývoj postav (a Marky si prošel ve finále moc pěkným charakterovým vývojem), tak tomhle konkrétním případě to na mě nefungovalo. Častokrát jsem se přistihla, že nad chováním postav prokrucuju oči, koukám, kdy končí a kdy začíná nová kapitola. Osobně mě docela rušily vnitřní sakrasticky vyznívající monology hlavní postavy o sociálních sítích.
Zvrat ke konci knížky a celý závěr jsem si poměrně užila, ale ten spád byl vzhledem k táhnoucímu se ději, který trval 3/4 knížky, nepřiměřeně rychlý a celý to na mě působilo zvláštně neuceleně. Poslední dvě strany zaklaply všechno dohromady, přišel velký plottwist, nebo možná ne až tak velký, každopádně čekala jsem prostě asi něco trochu jinýho. Kniha na mě místy působila klišé dojmem, včetně některých hlášek, které měly být vtipné, ale mně prostě vtipné nepřišly.
Za mě je to nicméně text, který určitě stojí za pozornost. Je jeden z těch, kterým prospěje, když si předem nebudete nic zjišťovat a tvořit si nerealistická očekávání, jako její hlavní hrdina, ale prostě si užijete čtenářský zážitek. Ačkoli mi knížka nesedla a neměla bych výčitky, kdybych ji odložila a nečetla - a to ani zpětně, když mám dočteno. Je na ní vidět spousta práce, ať už s celým příběhem, dějovou linkou, pojmenováním jednotlivých částí příběhu, proskakováním mezi vyprávěním, nebo právě celým playlistem a QR kódy.
Bohužel, za mě je to kniha spíš pro mladší a možná trochu míň náročné čtenáře, kterým se možná líp podaří vcítit se do postav a nebudou mít pocit, že při čtení ztrácí čas čtením o "má mě rád, nemá mě rád". Je to hodně romantická knížka, opravdu ústředním řešením jsou vztahy, takže pokud někoho třeba vztahy moc nezajímají, nebo ho nebaví se v tom rejpat a nemá rád drama "z ničeho", tak toto asi nebude pro něj. Pokud naopak jsou téma vztahy - a to především jejich začátky, přátelství, v omezené míře vztahy teenagerů s rodiči, něco, co vás baví, tahle knížka je pro vás jako dělaná.
Možná je to i tím, že na mě anotace působila jiným dojmem, než co mi nakonec knížka nabídla, ale rozhodně nabídla kvalitní text. Pokud jste rodiče nebo starší čtenář a budete knihu číst s rezervou, tak vám možná pomůže pochopit chování dospívajících. Téma sociálních sítí je pojato zajímavě, ale mnohem MNOHEM silnější pocity jsem měla třeba při čtení knížky Děti nade vše od Delphine de Vigan, kde je to téma popsaný naprosto bezkonkurenčním způsobem. Ale i v případě hvězd se autor nedrží zpátky a ukazuje sociální sítě v jejich šedých a tmavých zónách. Určitě to může mnoha teenagerům pomoct se zorientovat v prostředí školy, brigád, vztahů, sociálních sítí a v neposlední řadě v sobě. Osobně dám přednost jiným knihám, za mě jednou stačilo, určitě nemám potřebu se ke knize vracet. Pokud autor napíše něco pro dospělé, tak tomu dám ráda šanci.
O hvězdách víš hovno Petr Hanel
Co se může podělat, když někoho oslovíte v MHDčku? Marky, upřímný teenager s osobitým humorem, tohle udělá a nevědomky tak spustí odpočet. Val je zábavná a sebevědomá, ale za svým nablýskaným instagramem skrývá zranitelnou holk... více