Obhájce

recenze

Obhájce (2019) 4 z 5 / Kerriova
Obhájce

Tuhle útlou knížku jsem zhltla prakticky na posezení. Upoutal mě osud zlomené ženy, kterou ztráta malé dcerky dožene k zoufalému činu. Opravdu nutně jsem potřebovala vědět, jak to s tou nebožačkou dopadne. Navíc autor údajně vychází ze skutečné události.

Vzhledem k počtu stránek jsem se obávala, že bude děj příliš stručný a celé to bude jen tak neurčitě klouzat po povrchu. Ovšem autor mě naprosto překvapil. Dokázal totiž i na takto miniaturním prostoru rozehrát obrovskou a působivou právnickou scénu. Líbilo se mi dosti podrobné nahlédnutí do zákulisí právnických či soudních záležitostí a „her“, které tam zjevně probíhají. Jaká volit slova, jak zapůsobit na porotu, jak využít starší, již uzavřené případy ve svém vlastním… Krásně použitá psychologie v praxi.

Také postavy byly pěkně vykreslené a propracované, žádné ploché figuríny. Brighama jsem si okamžitě oblíbila. Byl to takový poctivý a hodný chlapík, kterému nebyli ostatní lidé ukradení. Vzácný úkaz v dnešní době. Osud Amandy chytal člověka za srdce a její utrpení trhalo žíly. Na jejím místě by mi buď regulérně přeskočilo nebo bych s tím psychopatem provedla ještě něco mnohem horšího, než ho jen milosrdně odstřelila.

Jediné, co mě rušilo a co si mohl autor odpustit, aniž by jakkoli poškodil příběh samotný, byla romantická linka. Ta mi do toho dramatického celku vůbec neseděla, působila nevhodně a trochu snížila dojem. Naštěstí se jí nedostalo výraznějšího prostoru, pravděpodobně měla jen odlehčit situaci a vnést do děje nějaký ten čerstvější vítr. Ale to nebylo ani potřeba.

Za mě velice povedená, napínavá a čtivá detektivka na jedno odpoledne či večer.


Obhájce Obhájce Victor Methos

Peněz je málo a kariérních vyhlídek ještě méně, proto novopečený právník Brigham Theodore podnikne zoufalý krok a nastoupí do pochybné právnické firmy v Salt Lake City. Hned svůj první případ, překročení povolené rychlosti, ovšem ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář