Kniha „Neviditelné ženy“ od Caroline Criado Perez je fascinující a zároveň frustrující čtení. Které se hluboce zabývá nerovnostmi mezi pohlavími, jež jsou zakořeněny ve všech aspektech naší společnosti. Perez brilantně ukazuje, jak moderní svět a data, která o něm shromažďujeme, systematicky ignorují a znevýhodňují ženy.
Jedním z nejpůsobivějších příkladů, který autorka uvádí, je způsob, jakým se pluhují silnice po sněhové bouři. Hlavní silnice, dálnice a důležité tahy jsou vždy prioritou, protože většina lidí jezdí autem do práce, což většinou platí pro muže. Ženy, na druhé straně, mají často složitější cestovní vzorce zahrnující například školu dětí, nákupy nebo návštěvy rodičů, a proto jsou více vystaveny neprotaženým vedlejším silnicím a chodníkům, což vede k vyššímu riziku zranění a vyšším nákladům na zdravotní péči.
Tato kniha však není jen o sněhových pluzích. Perez poukazuje na to, že ženy tvoří 75 % neplacené práce na světě a jsou neúměrně zasaženy škrty ve veřejných službách. Dále ukazuje, jak jsou ženy systematicky přehlíženy v oblasti medicíny, bezpečnosti, a dokonce i designu produktů. Například standardní testy autonehod jsou prováděny s použitím figurín představujících muže, což znamená, že ženy a jejich odlišná tělesná struktura nejsou dostatečně zohledněny, což má fatální následky.
Autorka přináší do popředí myšlenku, že rovnost nestačí; je třeba usilovat o spravedlnost. To znamená, že nestačí poskytovat stejné zdroje mužům i ženám, ale je nutné přizpůsobit přístup tak, aby odpovídal specifickým potřebám obou pohlaví. Tato kniha je tak voláním po zásadní změně v tom, jak sbíráme a analyzujeme data, a vyzývá nás, abychom se ptali žen přímo na jejich potřeby a zkušenosti.
„Neviditelné ženy“ není jednoduché čtení. Je to kniha plná statistik a faktů, které jsou často šokující a vyvolávají pocit nespravedlnosti. Perez se nevyhýbá ani kontroverzním tématům, jako je design mobilních telefonů, které jsou často příliš velké pro ženské ruce, nebo nevyhovující ženské oblečení s nedostatkem kapes.
Kritici by mohli namítnout, že některé argumenty v knize jsou přehnané nebo se zdají být příliš radikální. Například myšlenka, že ženy mají problém pracovat ve stavebnictví kvůli velikosti cementových pytlů, může působit zjednodušeně. Nicméně, i tyto příklady slouží k upozornění na širší problém – že svět byl historicky navržen bez ohledu na potřeby žen.
Celkově je „Neviditelné ženy“ očima otevřeným, světonázor měnícím dílem, které si zaslouží každou pochvalu a ocenění, které obdrželo. Caroline Criado Perez pečlivě a odborně přináší fakta, která zdůrazňují zoufale nespravedlivou situaci, v níž se ženy po celém světě nacházejí. Tato kniha je důležitým krokem k tomu, aby se tato situace začala měnit, a je nezbytným čtením pro každého, kdo se zajímá o spravedlnost a rovnost v naší společnosti.
Děkuji nakladatelství Host za možnost seznámit se s touto knihou a poskytnutí výtisku k recenzi.
Neviditelné ženy Caroline Criado Perez
Data jsou pro moderní svět zásadní. Od ekonomického rozvoje přes zdravotnictví až po vzdělávání, politiku nebo veřejnou správu, při rozdělování zdrojů i přijímání zásadních rozhodnutí se spoléháme na čísla. Značná část dat však ne... více