Odložené případy: Poslední fotografie

recenze

Poslední fotografie (2024) 5 z 5 / Andrea_Bátovská
Poslední fotografie

Pokud milujete severské krimi inspirované skutečnými a nevyřešenými případy, která vás hned od samého začátku chytí a nepustí, určitě sáhněte po skvěle napsané knize z edice odložených případů, a to knihy s příznačným názvem Poslední fotografie od švédské reportérky a expertky na tyto nevyřešené odložené případy Tiny Frennstedt.

V knize máme možnost sledovat dvě souběžné dějové linie prostřednictvím dvou hlavních ženských hrdinek, a to úspěšné herečky Kate na straně jedné a na straně druhé zkušené vyšetřovatelky Tess. Na první pohled se zdá, že jejich osudy nijak spolu nesouvisí, ale opak je pravdou.

Celý příběh se začíná odvíjet v okamžiku, kdy se na internetu objeví záhadná fotografie mladičké ženy, která před šesti lety beze stopy zmizela na cestě domů z noční zábavy v Kodani. Nic by na tom nebylo obvyklého, kdyby neseděla v neznámém autě a s nepřítomným pohledem.

Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o poslední fotografii, na které byla dívka ještě živá. Otázkou však zůstává, kdo si ji takto vyfotil, a kam nakonec tato dívka zmizela....Bohužel jednou fotografií to nekončí, ale začíná maratón, při kterém jsou ze stejného vozidla pořízeny i další fotografie jiných žen, které rovněž zmizely beze stopy.

Případu se prostřednictvím nově založeného útvaru v Kodani ujímá vedoucí skánského týmu odložených případů Tess Hjalmarssonová, v té době však pro svoji vlastní chybu postavena mimo službu, aby s pomocí profilovače Carstena Morrise a dalších odborníků a profíků, objasnila zmizení těchto žen.

Úspěšné vyřešení odloženého případu začíná ve chvíli, kdy je stopa ještě horká. Úvodní fáze vyšetřování vraždy je naprosto zásadní pro to, jak se bude vyvíjet dál. A mnoho případů bohužel právě z tohoto důvodu, kvůli chybám, k nimž došlo - zůstalo neobjasněno.

Tess považovala práci na odložených kauzách za důležitou kvůli několika věcem: Pachatel nesmí dospět k názoru, že mu všechno prošlo.

Jisté však je, že všechny případy spojuje jeden a tentýž pachatel. Co však dalšího zmizelé ženy spojuje a kam zmizely? Jaké jsou pravé pohnutky pachatele k páchání k těchto zločinů a proč si s nimi takto hraje? Proč zveřejněním fotografií nejen provokuje, ale riskuje i své odhalení?

Všechny okolnosti vedou Tess k tomu, aby otevřela všechny tyto odložené případy, prověřila všechny možné stopy a indicie, a v neposlední řadě dostala samotného pachatele za mříže. Čím blíž se však dostává k pravdě, tím se zdá, že se začínají dít daleko chmurnější věci než doposud....

Na straně druhé máme možnost seznámit se trápením úspěšné herečky Kate, kterou již přes deset let tyranizuje záhadnými dopisy neznámý pisatel a je jedno, jestli bydlela v Londýně, ve Stockholmu nebo nyní v Dánsku. Nyní se však teror stupňuje v podobě výhružek odkazující k jejímu filmu tj. pírko na rohožce před dveřmi, rozpitá svítilna na příjezdové cestě a střepy uspořádané do tvaru srdce, rudě přemalované domovní dveře a spoustu jiného.

Kate bojuje se svými vnitřními démony, sama netuší, co je fikce a co realita a nemá daleko k psychickému zhroucení, navíc její manžel vše zlehčuje a nedokáže jí být oporou, jakou by chtěla. Co když po ní jde nějaký fanatický fanoušek, jež jí nechce nejen zastrašit, ale i ublížit? Neměla by se někomu svěřit....?

V závěru příběhu pak máme možnost se zatajeným dechem sledovat, jak se tyto cesty obou žen vzájemně střetávají a jednotlivé střídmě dávkované indicie hrozivě do sebe zapadají tak, aby mohla být nakonec "děsivá" identita pachatele a vraha odhalena, ale i možnost dopátrat se pravdy týkajících se osudu oněch zmizelých žen.

Kniha je velmi čtivá a hlavně inspirována skutečným případem, z čehož při čtení doslova mrazí. Na stránkách je doslova cítit ponurá a mrazivá atmosféra prostředí tj. tmavé večery, samota, strach, sníh, mráz a do toho děsivé okolnosti, že možná někde tam venku běhá vrah.

Autorka dokázala mistrně vést a postupně dávkovat jednotlivé indicie směřující k identitě skutečného pachatele, aby nás v závěru mohla vyvést z našeho mylného úsudku, že jsme se nechali tak snadno svést po špatné stopě. O to víc pak budou čtenáři překvapeni, jak se mohli takto jednoduše nechat zmást.

Mě osobně se na knize, kromě důmyslně zpracovaného "nevyřešeného odloženého případu", líbilo i to, že máme možnost nahlédnout pod pokličku osobního života nejen Tess, ale i Kate, a sledovat jejich životní problémy, starosti, ale i potýkání se se svými vnitřními démony. Možná právě proto nám jsou pak hlavní hrdinky mnohem bližší srdci.

Kniha "Poslední fotografie" je velmi chytlavé a návykové čtení, akorát tak dělané pro podzimní dlouhé večery.

Poslední fotografie Poslední fotografie Tina Frennstedt

Čtvrtý, samostatný díl oceňované série, které se prodalo přes 100 000 výtisků a byla přeložena do celé řady jazyků, opět kombinuje to nejlepší z populárních TV krimi seriálů Most a Zločin. Mladá žena beze stopy zmizí cestou dom... více

Komentáře (0)