ODVAHA

recenze

Odvaha (2024) 4 z 5 / Knižní střípky
Odvaha

151/2024
ODVAHA
MARKÉTA LUKÁŠKOVÁ
Nakl. MOTTO
Rok vydání 2024
280 stran

O tom, co si Židé zažili za 2.sv.v., všichni víme, ale že to neměli jednoduché ani po válce, o tom se již moc neví. A právě ODVAHA nám to povypráví.

Máme 50. léta, komunisté přitvrzují, probíhají politické procesy, nálada ve společnosti je všechno jiné, jenom ne dobrá, lidi svírá strach a obavy z budoucnosti. Jak žít v nesvobodě? Jak žít za zády s udavači?

Hlavní hrdinkou je mladá Židovka Ada, která živoří s maminkou na okraji společnosti. Prošly si koncentračním táborem, po návratu jim byl zabaven veškerý majetek, kvůli buržoaznímu původu byla Ada nucena opustit studium medicíny, nyní pracuje jako pomocná síla v nemocnici a snaží se užívit sebe a invalidní matku.

Potom jí svitne naděje na lepší budoucnost, ale za hodně velkou cenu. A v tento okamžik nám autorka příběh rozdělí. A my sledujeme, jak se bude vyvíjet život Ady, pokud řekne ANO. A dozvíme se také, co by se stalo, kdyby řekla NE.

Jsem moc ráda, že jsem i přes mé předchozí ne moc pozitivní zkušenosti s autorčinou tvorbou, ODVAZE nakonec dala šanci. Rozdělit takto příběh bylo velice originální a povedené.

Další z příběhů, kdy si člověk opět připomene, že i když skončila válka, dobře rozhodně nebylo. A o situaci Židů u nás po válce toho také zatím moc napsáno nebylo, za to tudíž rovněž palec nahoru.

Velice dobře zde byla zachycena ponurá atmosféra padesátek, všudypřítomný strach a beznaděj, Pokud jste nebyli přisluhovači režimu, dobře se vám nevedlo.

Ada byla velmi rozezlená mladá žena, naštvaná na všechnu tu nespravedlnost, která se její rodině udála, díky tomu nemusí působit sympaticky, ale když se nad tím člověk zamyslí, dají se její pocity a postoje pochopit.

Díky rozdělení příběhu na dvě možnosti si myslím, že každý čtenář bude přemýšlet nad tím, které rozhodnutí bude to správné. Na stranu druhou si myslím, že odpověď vůbec není jednoduchá a jednoznačná. Z morálního hlediska byla určitě správná varianta NE, ale upřímně - ne každý by na ni měl koule.

ODVAHOU a non-fiction záležitostí CO VÁS V DĚJÁKU NENAUČILI si u mě autorka výrazně vylepšila kredit, čtení, byť velice pochmurné a bezútěšné, jsem si užila a knihu přečetla v podstatě na posezení. Ano, mohu rozhodně doporučit.(ZÁŘÍ 2024)


Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém,... více


Komentáře (0)

Přidat komentář