Pokud hledáte epickou fantasy plnou nadupaných scén a soubojů, tohle není kniha pro vás.
Tahle kniha toho má v sobě mnoho a co vše v ní je se vám pokusím shrnout na následujících řádkách.
V první řadě musím zmínit samotného hrdinu, který se na svůj věk občas chová jako totální pablb a máte chuť mu jednu vrazit (věřím, že je to záměr a pak se u toho člověk dost baví). Proč se zmiňuji o jeho věku? Protože díky a kvůli bohům se z něj stala trochu hříčka. Jeden bůh mu chtěl udělat radost, druhý mu to vše vzal a on se potlouká životem s bolestí v srdci. Delším životem, než by si přál.
Taky občas vypadá, jako kdyby nevěděl, jak vypadá meč a natož jak s ním zacházet a hravě ho strčí do kapsy jeho společník. Občas zase v některých soubojích vyniká a je lepší, než by se zdálo. Proč to? Možná třeba jen přetvářka a nebo se prostě nechce snažit?
V knize mi taky přijde, že je zbytečně moc sprostých slov. Myslím, že občas by se mohla vypustit. A tím se dostávám k další věci, a to samotným rozhovorům. Někdy trochu krkolomné a kostrbaté. Některé by tam ani být nemusely a nebo trochu nesedí do kontextu.
A teď se dostáváme na druhou stranu.
Hodně se mi líbil vývoj Theretta a jeho žen. Ano, skutečně píšu žen. A bylo zajímavé pozorovat, jak nejdřív prohání skoro všechny sukně ve svém okolí a pak se v tom snaží vyznat a jak to nakonec dopadne. V tomto ohledu se dost těším na pokračování.
V knize také najdeme zmínky na Blanické rytíře, i když trochu jinak, a tady by mě zajímalo, jak to nakonec dopadne a jestli vyjedou zachránit svět.
Dost mě taky bavily hlášky, které autor v knize používá a jsou tam jako takové zpestření a odlehčení situace.
Jestli vás taková kniha bude nebo nebude bavit se musíte rozhodnout sami. Určitě se ale připravte na to, že to skutečně plyne pomaleji než jiné knihy a k informacím se musíte propracovat stejně, jako se k nim propracovává hlavní hrdina.
K.

Temnota se neplíží tiše. Přichází s chladným závanem, který předznamenává změnu. Nad světem se stahují nenápadná mračna a čas se nezastaví. Ani pro Therreta, Havrana ze Severní hranice, jehož touha po slávě a dobrodružství se zvrá... více
Komentáře (0)
Elion také napsala