Pekelnice Hjó aneb young adult fantasy detektivka s příměsí magie a deště vnitřností

recenze

Pekelnice Hjó (2024) 4 z 5 / ketkavknizkach
Pekelnice Hjó

„každý plamínek života, dokud hoří, může zahřát někoho jiného a osvětlit mu cestu už jen tím, že existuje v chladném, temném světě. jen tím, že jsi. ~ hyō hakai

hjó hakai pochází z vesnice, jíž postihla hrozná kletba hitodenaši. jakožto pekelnice, tedy taková obchodnice s pomstou, uprchá i se svým bratrem mansakuem na ostrov jménem onogorō, magické místo na zemi, kde spolu soužijí lidé s bohy, přičemž se na ostrově vytváří šinšú - lék na onu příšernou kletbu. krátce po příjezdu však hjóin hostitel a přítel džuničiró umírá, a pekelnice, za pomoci svého bratra a později i nacuamiho, boha beze jména a především džunova přítele, musí vypátrat, kdo kamaráda proklel a způsobil tak jeho smrt.

kniha je skutečně famózní, nádherná a plná obrázku ve stylu mangy, téměř na každé třetí stránce. na můj vkus je zde ale i mnoho nepřeložených kanji znaků, a některé dokonce i ve staré japonštině, což může čtenáře neznalého japonštině značně rušit.

co se stylu psaní týče jsem si potvrdila to samé co u xiran jay zhao a její železné vdovy, a to fakt, že tohle nejspíš nebude můj šálek kávy. nezměrné množství postav, cizích názvů, všemožných systémů a praktik, jak různé věci fungují, pro mě vytváří během čtení chaos. občas jsem se ve čtení ztratila a musela se kousek vracet a dokonce jsem si na začátku dělala i poznámky, abych neztratila přehled, co je co a kdo je vlastně kdo. ale mimo toho je kniha poměrně čtivá, strašně zajímavá a rozhodně nebude ztrátou vašeho času ani peněz. na konci je pak takový kratší slovníček použitých cizích slov, který určitě přijde vhod. čtení doporučuji spíše náročnějšímu publiku, jelikož se alespoň pro mě nejednalo o klidné a oddychové čtení (zvláště pak v případě, že z nebes pršela krev, střeva a kusy rybích ostatků.)

ráda bych poděkovala celému týmu @humbook_blogeri za možnost si knihu přečíst v rámci #spolupráce.


Pekelnice Hjó Pekelnice Hjó Mina Ikemoto Ghosh

YA fantasy doprovázená úžasnými ilustracemi v manga stylu pro čtenáře Xiran Jay Zhao a R. F. Kuang. Seznamte se s Hjó Hakai – mladou pekelnici, u které si můžete koupit smolný den a nechat ho seslat na své nepřátele. Smůla se vš... více


Komentáře (0)

Přidat komentář