Pomalé policejní vyšetřování v bažinách

recenze

Vězeň (2022) 4 z 5 / lucie.svobodova
Vězeň

Další příběh vyšetřovatelky Dany Russoové, kterou jsme mohli poprvé poznat v autorově debutu Samotář.

Tentokrát se Dana vydává do odlehlé oblasti severní Austrálie, kde příroda hraje klíčovou roli nejen jako kulisa příběhu, ale i jako výrazný prvek, který formuje atmosféru tohoto pomalu se rozvíjejícího psychologického krimi.

Příběh začíná nálezem těla Curtise Masona Monroea, sexuálního násilníka, který byl teprve nedávno propuštěn z vězení.
Monroe je nalezen brutálně zavražděn, jeho tělo naaranžováno na kříži v bažinatém terénu, což vyvolává podezření na rituální nebo osobní motiv vraždy.

Smrt tohoto muže vzbuzuje otázky nejen kvůli jeho kriminální minulosti, ale i kvůli místu, kde byl nalezen – v blízkosti oblasti, kde kdysi spáchal svůj ohavný čin.
Proč byl zabit právě zde? Rozhodl se někdo vzít spravedlnost do vlastních rukou? Naštval někoho ve vězení? Nebo je v tom něco úplně jiného?

Dana se spolu se svým týmem snaží rozplést spletité nitky vyšetřování, které ji vede k dvěma sestrám žijícím v polorozpadlé chatrči uprostřed bažin. Obě jsou podivné a uzavřené od okolního světa, což vyvolává podezření, že by mohly mít s vraždou něco společného.
Jak se Dana noří hlouběji do vyšetřování, uvědomuje si, že nic není tak, jak se zdá, a případ je mnohem komplikovanější, než se na první pohled zdálo.

Autor opět využívá pomalého a pečlivého tempa. Jeho příběh není plný akčních scén, ale spíše se zaměřuje na detailní popis policejního vyšetřování a psychologii postav.

White nevynechává žádný detail a vede nás trpělivě, krok za krokem, přes jednotlivé fáze vyšetřování.
Na jedné straně to může být fascinující pro čtenáře, kteří mají rádi podrobný vhled do policejní práce, na druhé straně to může působit až příliš zdlouhavě pro ty, kdo očekávají napínavé dějové zvraty a rychlý spád.

Klíčovým prvkem příběhu je opět hlavní hrdinka Dana Russoová. S. R. White se zde zaměřuje nejen na její roli vyšetřovatelky, ale i na její vnitřní svět a osobní problémy.

Z hlediska prostředí je severní Austrálie výborně vykreslená. Bažiny a mokřady vytváří pocit stísněnosti a nehostinnosti. White využívá přírodní kulisy nejen k navození atmosféry, ale i k symbolizaci temnoty a izolace.

Pokud očekáváte rychlé tempo a akční zvraty, možná budete zklamaní. Avšak pokud vás baví detailní vyšetřování, pomalu plynoucí děj a propracované postavy, tento příběh se vám bude líbit.


Vězeň Vězeň S. R. White

Vyšetřovatelka Dana Russoová se vrací s dalším případem. Když se uprostřed kalné bažiny v severní Austrálii objeví tělo brutálně zavražděného muže, navíc naaranžované na kříži, na místo činu je okamžitě povolána vyšetřovatelka... více


Komentáře (0)

Přidat komentář