Pomalý rozjezd, velký potenciál: Vzpomínky a vrazi od Morgan Rhodes

recenze

Vzpomínky a vrazi (2024) 4 z 5 / KočkomilkaJana
Vzpomínky a vrazi

Morgan Rhodes nás ve své knize Vzpomínky a vrazi zve do světa, kde je magie vzácná, zakázaná a smrtelná. Lehký a čtivý román přináší osvěžující pohled na žánr young adult fantasy.

Hlavní hrdinka Josslyn Drakeová prochází pozoruhodným vývojem. Z počátečního dojmu nesympatické a jaksi i hloupé dívky se postupně mění v sebevědomou mladou ženu s motivací a cílem. Tento vývoj je pro mne jedním z nejsilnějších aspektů knihy a drží čtenáře v napětí.

Postavy, které zpočátku působí jako záporáci, získávají v průběhu příběhu na hloubce a komplexnosti. Samotný Jericho Nox, ač se neprojevuje tak často, je klíčovou postavou. Jeho sporadické, ale hluboké nebo naopak ironické myšlenky dokreslují celkový obraz příběhu a dodávají mu další rozměr a vnáší humor (ne, že by v tomto případě Josslyn zaostávala). Rhodes obratně pracuje s očekáváními čtenářů, přináší twist, který je sice předvídatelný, ale příjemný a nenásilný. Toto nastavení slibuje strhující pokračování v dalším díle.

Co se týče světa, ve kterém se příběh odehrává, autorka ho popisuje spíše okrajově. Čtenáři jsou ponecháni, aby si sami domýšleli detaily o vyspělosti společnosti a jejích pravidlech. Tento přístup může být pro některé čtenáře výzvou, pro jiné příležitostí k negativnímu hodnocení. Co do magie a pojetí dobra a zla Rhodes pomalu a postupně odhaluje pravidla a fungování nejen kouzel, ale i negativní původ jejich vnímání ve společnosti. Tento pomalý rozjezd vytváří příjemné napětí a očekávání ohledně toho, co ještě může přijít.

Je třeba zmínit, že Vzpomínky a vrazi nejsou knihou plnou velkolepých činů a epických bitev. Místo toho se soustředí na ozvěny minulosti, které formují budoucnost a připravují půdu pro další díl série. Tento přístup může být pro některé čtenáře pomalejší, ale vytváří solidní základ pro budoucí vývoj příběhu - což já osobně mám ráda.

Celkově je kniha Vzpomínky a vrazi příjemně originální a čtivá kniha. Je ideální volbou pro čtenáře, kteří hledají lehčí fantasy četbu s potenciálem pro zajímavý rozvoj. Rhodes se tak pro stává autorkou, jejíž díla si píšu na seznam knih, které stojí za přečtení. Díky absenci sexu (ale ne romantické chemie mezi hrdiny) se hodí i pro mladší čtenáře třeba druhého stupně základky nebo pro středoškoláky.


Vzpomínky a vrazi Vzpomínky a vrazi Morgan Rhodes (p)

Josslyn Drakeová ví o magii jen tři věci – je vzácná, zakázaná a smrtelná. Takhle ji to odmala učili a ona neměla nikdy důvod o tom pochybovat. Takže když se infikuje vzpomínkami nechvalně známého čaroděje a teroristy lorda Banyon... více


Komentáře (0)

Přidat komentář