Pomsta

recenze

Pomsta dánského krále (2024) 3 z 5 / Jenda744
Pomsta dánského krále

Sledujete tvorbu českého spisovatele Jana Bauera? Na svém kontě má opravdu obrovské množství knih, troufnu si říct, že patří k literárně nejplodnějším českým autorům. A samozřejmě se mu podařilo získat si srdce mnoha čtenářů. Takže vás stoprocentně nepřekvapí, že jsem se do některých z jeho vyprávění pustil i já. Například teď jsem si nemohl nechat ujít devátý díl série Mordy v časech císaře Rudolfa II., který vydalo nakladatelství MOBA. Co myslíte, jak se mi nové vyprávění líbilo?

V první řadě musím zdůraznit, že jde o několikátý díl série. Nepředpokládám tedy, že by se do čtení pouštěl někdo, kdo tuto série zatím vůbec nezná. A pokud takový nápad máte, začněte prosím první knihou v pořadí! Jedině tak se neochudíte o plnohodnotný zážitek ze čtení.

Samozřejmě se opět setkáte s vyšetřovatelem Lukášem Troblem z Květnic, kterého již dobře znáte z předchozích dílů. A jaký případ bude mít na starost tentokrát? Petr Vok z Rožmberka pořádá hostinu ve svém paláci, které se zúčastní i slavný astronom Tycho Brahe. Jenže vzápětí onemocní a i přes veškerou péči, kterou se mu snaží zajistit sám císař Rudolf II., nakonec bohužel umírá. I vás nejspíš napadá: nemá jeho smrt něco společného s hostinou Petra Voka? I zmíněný muž má z podobného obvinění obavy... A tak povolá Lukáše Trobla z Květnic, aby záhadu prošetřil. Podaří se Lukášovi zjistit, proč astronom zemřel?

Myslím, že Bauerův příběh nijak nevybočuje z řady. Klasická zápletka, trochu napětí, známé postavy, námět sice není úplně originální, ale děj je dobře nastíněný a navíc i docela uvěřitelný, popisy výstižné, zkrátka autorů styl mě stále docela baví. Pokud se vám předchozí díly líbily, určitě vás neurazí ani tento. Nejde o žádný složitý příběh, spíše o jednohubku na odpoledne. Ale i po podobném typu knih já čas od času rád sáhnu – a jistě nejsem sám. Mně se tedy příběh četl dobře a rád ho doporučím i vám.

Nejspíš si nenechám ujít ani další pokračování této série. Pokud ho tedy ještě má autor v plánu, ale domnívám se, že snad ano.


Pomsta dánského krále Pomsta dánského krále Jan Bauer

Krátce poté, co se dvorní císařský astronom Tycho Brahe zúčastnil hostiny pořádané Petrem Vokem z Rožmberka v jeho hradčanském paláci, musel ulehnout s horečkou a prudkými bolestmi. Snaha lékařů, které k němu povolal sám císař Rud... více


Komentáře (0)

Přidat komentář