Nevěsta Kristova

recenze

Nevěsta Kristova (2024) 5 z 5 / Jenda744
Nevěsta Kristova

Také se už nemůžete dočkat, až se pustíte do nové knihy od Vlastimila Vondrušky? Já mám tvorbu tohoto českého spisovatele docela rád, takže vždy sleduji ediční plány, abych věděl, kdy vyjde jeho další příběh. Tentokrát si na své přijdou fanoušci autorovy rozsáhlé série Hříšní lidé Království českého. Dostupný je totiž už třiatřicátý díl s názvem Nevěsta Kristova. Ano skutečně: třiatřicátý díl! Neuvěřitelné, že?

Nevím, co obdivuji víc: že autora tak dlouho baví pracovat se stejnými postavami? Vymýšlet nové a nové motivy, které se v předchozích dílech ještě neobjevily? Nebo že my, věrní fanoušci, máme tuto sérii rádi natolik, že sáhneme i po třiatřicátém díle v řadě?

Ať už je to jakkoli, můžete se těšit na další setkání se svými oblíbenými hlavními hrdiny – Oldřichem z Chlumu, panošem Otou či velitelem Divišem. Tentokrát se musí všichni tři na příkaz českého krále přesunout do Náchoda – z různých důvodů (např. kvůli sporům mezi rytíři a benediktiny, Čechy a Poláky atd.). Situace se však zvrtne a některé věci nepůjdou podle plánu! Otázkou tedy je, zda hlavní hrdinové skutečně dokáží vzít spravedlnost do vlastních rukou?

Já jsem si příběh neskutečně užil. Baví mě, jak pan Vondruška opakovaně dokáže uspokojit masu čtenářů. Tuhle sérii mám obzvlášť rád a v tomto případě autor zvolil skvělou zápletku. Intriky, pátrání, rostoucí napětí... Tři dějové linky, tři případy, tři vyšetřovatelé – a ve správný moment se vše protne a spojí do jedné dějové linky. Zkrátka historický detektivní román přesně podle mého gusta! A ještě jedna důležitá věc: závěr je logický, což jistě ocení mnoho čtenářů (nejen já).

Mohu říct, že díl Nevěsta Kristova je vskutku povedený. Myslím, že mnoho čtenářů mu nebude mít co vytknout – a řadím se mezi ně samozřejmě i já. Pokud jste měli poslední dobu dojem, že kvalita jednotlivých dílů u této série klesá, tak tohle je přesně ten starý a dobrý Vondruška, kterého máme všichni tolik rádi. Snad se mu vše takto skvěle vydaří i v příštím pokračování! Já bych si to tedy moc přál.


Nevěsta Kristova Nevěsta Kristova Vlastimil Vondruška

Oldřich z Chlumu se svými pomocníky panošem Otou a velitelem Divišem odjíždějí na pokyn českého krále Přemysla do Náchoda. Je toho hodně, co se v tomto kraji děje, a neexistuje nikdo, kdo by dokázal vyřešit spory mezi rytíři a ben... více


Komentáře (0)

Přidat komentář