Prchlivost okamžiků

recenze

O dívce Grace (2017) 5 z 5 / Ivuska.09
O dívce Grace

Anthony Doerr, držitel Pulitzerovy ceny, každým svým dílem zas a znova dokazuje, že je bravurním autorem, který prostě umí psát. Jeho díla si udržují vysokou kvalitu. Musím však říct, že romány jsou podle mě ještě o úroveň výš než povídky - nebo alespoň mně jsou bližší.

Poslední jeho kniha, která u nás byla vydána, nese název O dívce Grace. Doerr v ní líčí poněkud smutný příběh Davida Winklera, milovníka vody v jakékoli podobě i skupenství, který disponuje zvláštní schopností. Mívá předtuchy (nebo možná bychom mohli dokonce říct určitá zjevení), které se později v reálném životě skutečně stanou. Nejspíš si říkáte, že by to bylo skvělé, kdybyste i vy dokázali dopředu vidět, k čemu dojde. Jenže Davidovi to značně komplikuje život. Dokáže totiž předvídat i takové události jako třeba smrt. A jednoho dne se smrt dotkne i člověka, kterého bezmezně miluje: zdá se mu o tom, že svou maličkou dcerku Grace nedokáže při povodni zachránit. Ať se snaží, jak chce, příroda disponujeme svými silami a zanedlouho dochází k vytrvalým dešťům, které povodeň skutečně způsobí. A kvůli tomu ho sužuje stále více a více obav, že se jeho předtucha naplní. Proto udělá dle jeho názoru poslední možnou věc: uteče. Svou manželku a dceru tak nechá napospas svému osudu. Zdá se vám to zbabělé? Jenže co když ve všem hraje roli právě víra a přesvědčení? Víra a přesvědčení v to, že se něco stane? A pak k tomu skutečně dojde... Možná právě jeho útěk pomůže osud Grace změnit... Alespoň to by si David z celého srdce přál.

Věci, které vidíme, nám jen zastírají to, co nevidíme.

Román O dívce Grace vypráví především o pocitech. Já v tom vidím obrovskou přednost, ale je jasné, že se najdou i takoví čtenáři, které Doerrův styl bavit prostě nebude, protože si v něm nedokáží nic najít. Akce a napětí v něm skutečně není. Najdete v něm však touhu po novém životě a po změně, obrovskou osamělost člověka, jehož společníky byly hlavně knihy a voda (právě ta se stala jeho útočištěm, což je vzhledem k útěku před povodní celkem ironie), ale také lásku k životu a k blízkým lidem, která se mísí s neskutečným odhodláním. Zároveň je to takové zamyšlení nad životem a nad tím, jak si některé okamžiky necháváme proklouznout mezi prsty, ačkoli jsou tak pomíjivé.

Nikdy není pozdě začít znovu.

Tato kniha je pro ty, kteří rádi čtou pomalu - nespěchejte, jenom tak si ji plně vychutnáte. Je důležitý zamýšlet se nad každým řádkem, protože jenom tak se vám podaří odhalit vše, co autor do příběhu vložil.

O dívce Grace O dívce Grace Anthony Doerr

David Winkler, tichý chlapec okouzlený nestálostí počasí a posedlý sněhem, žije na Aljašce ve městě Anchorage. Někdy vidí události ještě předtím, než se stanou ? muže s krabicí na klobouky srazí autobus, sám David se v supermarket... více

Komentáře (0)