Přepište dějiny (nejen) k maturitě

recenze

Přepište dějiny (nejen) k maturitě: České 20. století v souvislostech (2024) 4 z 5 / Damonka12
Přepište dějiny (nejen) k maturitě: České 20. století v souvislostech

Další díl ze série Přepište dějiny. Tentokrát přehledový o celém 20. století. Přesně po něčem takovém jsem toužila, protože zrovna 20. století mě nikdy moc nebavilo a vždy jsem si říkala, že bych ráda měla nějaký přehled, abych nezůstala úplně nepolíbená.

Autoři knihu rozdělili do kapitol podle důležitých úseků našich dějin od Masaryka až po Havla. A musím říci, že celkově jsem ze struktury knihy byla nadšená. Je to víceméně chronologicky a vše logicky navazuje.

Kromě významných událostí (např. roky 1938, 1948, 1968 apod.) je v knize zachycen i celkový kontext doby a každodenní život Čechů a Slováků. Docela dost často jsem si u čtení řekla: „Aha, jasně, to dává smysl“. Důraz je také kladen na vztahy právě Čechů a Slováků a jaký vliv hrály tyto vztahy při rozpadu Československa na dva samostatné státy.

Co se týká pochopení obsahu tak většinou mi bylo vše jasné. Občas se ale stalo, že jsem se absolutně ztratila v tom, co nám autor chce říci. Přišlo mi, že daná souvětí byla zbytečně složitá nebo, že byla použita cizí nevysvětlená slova (odborné termíny). To by asi bylo adekvátní při publikaci určené vysokoškolákům či akademikům. Svým názvem mi ale tato kniha evokuje, že by měla být mimo jiné i pro mladší čtenáře, studenty střední školy, a moc si nejsem jistá, že by tyto termíny pochopili. Je možné, ale že je toto pouze můj subjektivní pohled člověka, který dějepis v průběhu střední školy neměl a díky svému aktivnímu zájmu o historii by se rád dozvěděl více.

V knize jsou vloženy dobové citáty, básně či úryvky z novin a rozhlasu od známých i ne tak známých osobností. Tyto části jsou ale nešikovně vloženy mezi základní text tak, že člověk vždy musí přerušit hlavní linii textu. Pro mě to byl dost rušivý element, a to i přesto, že úryvky byly mnohdy velmi zajímavé.

Z knihy je hodně znát a vidět, že autoři danému tématu opravdu rozumí a že jde o odborníky z oboru.

Celkově knihu hodnotím opravdu hodně pozitivně. Jsem ráda, že vyšla a brala bych podobnou knihu na každé století. Rozhodně jde o perfektní přehled o 20. století, který zahrnuje i netradiční přístupy či na první pohled nedůležité okolnosti, který se ale ukážou jako důležitá příčina nějaké situace.

Přepište dějiny (nejen) k maturitě: České 20. století v souvislostech Přepište dějiny (nejen) k maturitě: České 20. století v souvislostech Michal Stehlík

České dějiny, symbolicky od Masaryka po Havla. První republika, Mnichov 1938, období protektorátu, únor 1948, srpen 1968, normalizace a sametová revoluce. Autoři úspěšné série Přepište dějiny představují ve dvanácti kapitolách ... více

Komentáře (0)