Ta věc s Rachel mě zaujala na první pohled svojí obálkou a šla jsem do ní v podstatě naslepo. Ve výsledku nejsem nijak zklamaná. Dostala jsem syrový a lehce humorný příběh o hledání sebe sama, kdy Rachel, hlavní hrdinka, vzpomíná na své divoké mládí v Irsku. Vypráví o životě na vysoké škole, nejlepším příteli Jamesovi, který je gay, o komplikovaných vztazích s milenci a profesorem a o dalších klíčových lidech, kteří ovlivnili její život. Caroline ODonoghue tak vykresluje spletitý obraz mladé ženy, jejíž příběh protkává minulost a přítomnost, což vytváří jakýsi vzpomínkový maraton plný humoru, nostalgie a někdy až melancholie.
I když mě kniha vtáhla svým svižným tempem a plynulým stylem, Rachel samotná je pro mě v mnohém těžko pochopitelná. Připomínala mi postavy od Sally Rooney, ale zároveň působila ještě o něco nezkrotněji a méně zodpovědně. Rachel často balancuje mezi touhou najít samu sebe a neochotou převzít dospělou zodpovědnost, což mi místy přišlo až chaotické. Přestože se díky tomu celý příběh stal jakousi bláznivou jízdou, byla jsem místy skeptická k jejím rozhodnutím a způsobu života, který pro mě osobně nebyl příliš přitažlivý.
Autorka ale umně zachytila atmosféru doby, kdy mladí lidé proplouvají ekonomikou zmítaným Irskem, čelí problémům s financemi a třídními rozdíly, a přitom hledají své místo ve světě. Přes všechnu komplikovanost má příběh v sobě i hlubší společenský podtext, včetně témat, jako je právo na potrat či ekonomická krize. Ta věc s Rachel je kniha, která se čte sama a díky autentickému vyprávění, svižnému tempu a vtipu vás udrží v napětí až do konce, i když vám styl života hlavní hrdinky nemusí být blízký.
3,5*
Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci spolupráce moc děkuji @grada_cz a @nakladatelstvimetafora #spoluprace
Ta věc s Rachel Caroline O'Donoghue
Když Rachel, studentka pracující v knihkupectví, potká Jamese, je to láska na první pohled. Nespoutaný a extravagantní James, který trvá na tom, že je heterosexuál, navrhne Rachel spolubydlení, čímž se zrodí přátelství, které oběm... více