Půlnoc je tvým osudem
recenze
Půlnoční vrah (2017) / a.k„Očekávej mě dnes v noci. Půlnoční vrah.“ Nenápadná obálka nadepsaná elegantním písmem. Chybí ale jakékoliv informace o odesílateli.
Malé fádní městečko Suchánkov žije svým poklidným životem. Seznamujeme se se starším manželským párem Kryštofem a Františkou Vlčkovými. Sedmdesátník Kryštof je ješitný záletník, slavný kouzelník, majitel divadla Iluzionist. Po podnikatelských nezdarech se mu konečně karta obrací a vypadá to, že za pár měsíců bude krize zažehnána. Manželka Františka tráví čas na invalidním vozíku a o aktuální situaci nemá ani ponětí. Syn Šimon je právě služebně v zahraničí. Po tragické ztrátě manželky a dcery zasvětil svůj život kariéře. Osud rodiny se změní dnem, kdy Kryštof objeví ve schránce dopis od Půlnočního vraha. Považuje jej za hloupý vtip a nepřikládá mu žádnou váhu. Šeredně se spletl. O půlnoci je jeho život zpečetěn.
Na scénu nastupuje Tara. Majitelka největší soukromé detektivní agentury. Je to už několik měsíců, co vyřešila vraždu v třebovském klášteře. Na vyřešení této vraždy si ji najímají hned dvě osoby. Tara cítí, že nejde o žádnou tuctovou vraždu z pominutí smyslů. Místo činu a způsob provedení bystří její smysly. Instinkt ji napovídá, že půjde o nebezpečně inteligentního vraha.
U jedné vraždy to nekončí a obyvatelé městečka začínají podezírat jeden druhého. Šíří se mezi nimi strach. Každý spekuluje o identitě šílence a vidí motiv u někoho jiného.
Na policii má případ na starosti vrchní inspektor Myška. Ten tápe a obyvatelé městečka se upínají na Taru, které věří, že pachatele rychle odhalí.
Atmosféru maloměsta vytváří celá řada postav. Sebestředný starosta Suchánek, galerista Max Rieger, řezník Miloš Kubíček nebo třeba majitelka kavárny Jitka Klementová. Jak už to na malém městě bývá, všichni se znají, probíhá mezi nimi nejedna rozepře, nic se zde neutají.
Upřímně musím konstatovat, že mi na začátku dělalo velký problém se zorientovat mezi osobami. Ne tedy přímo v postavách, ale v příbuzenských vztazích. Když jsem narazila na další zmínku, že jde o sestřenici nebo bratrance, už jsem skřípala zuby.
Oproti tomu pasáže, kdy je na scéně Tara, jsou dokonalé. Tyto části sledujeme přímo jejíma očima, autorka velice zdařile použila ich formu, a čte se to samo.
Když jsem si zvykla na příbuzenské propletence osob, začala jsem si teprve knihu řádně užívat. Je zde použita celá řada velmi vtipných momentů. Humor vychází z české mentality a vůbec jsem ho v detektivce nečekala. Celkové rozluštění případu bylo taky překvapivé. Dovolím si tvrdit, že mě Tara přecenila, když před závěrečným rozlousknutím tvrdila, že už čtenář ví a zná pravdu. Já jsem do poslední chvíle tápala :-)
Tak co, nezkusíte českou detektivku s typicky českým humorem a sympatickou a inteligentní vyšetřovatelkou? Věřte, že nebudete zklamaní. Tara to zkrátka umí.
Půlnoční vrah Veronika Černucká
V poklidném městečku řádí masový vrah s perverzními choutkami. Místní jsou zděšení o to víc, že vrahem musí být jeden z nich. Ale kdo? Výbušný starosta, bodrý psychiatr, sympatická zubařka, uťápnutá zahradnice, slavný šéfkuchař, a... více