Pusa z Albertiny

recenze

Pusa z Albertiny (2024) 3 z 5 / denis.danielova
Pusa z Albertiny

České autory čtu opravdu minimálně, proto jsem moc ráda, že mě oslovil pan Vincent Riva a nabídl mi zaslání jeho prvotiny Pusa z Albertiny z nakladatelství Moba k recenzi. Jinak by mě kniha s velkou pravděpodobností minula.
Příběh nás zavede do letní Vídně, kde se setká mladá, ambiciózní advokátka Amalia ze Španělska se studentem práv Václavem z Česka. Prožíváme s nimi jejich letní lásku odehrávající se během srpnového jazykového kurzu. Poznáváme i další studenty z různých koutů světa, kteří celý příběh hezky dokreslují.
Obě hlavní postavy mi byly sympatické. Z Amalie čišela radost ze života a chuť užít si každý okamžik. Její spontánní a temperamentní povaha dodala celému příběhu tu správnou jiskru. Václav byl milý, mladý muž, ale bez Amalie by mě moc nezaujal. S Amalií jakoby ožil. Vedlejší postavy byly příjemným zpestřením příběhu. Jednu vedlejší postavu, Giorgiu, jsem ale neměla vůbec ráda, od samého začátku mi nesedla a ke konci jsem ji už nemohla vystát.
Mám jednu obrovskou výtku. Zarazilo mě chování postav po příjezdu do Vídně z hlediska milostného života... jakoby jejich starý život přestal existovat. Jako lusknutím prstů se začali všichni chovat jako single a absolutně neřešili, že mají doma nějaké závazky. Nevěra bez mrknutí oka, všudypřítomná... to mi rozum zůstával stát. Mám pochopení pro nějaký zkrat, úlet... ale tohle bylo vědomé, dlouhodobé podvádění. Bohužel se to tak moc bilo s mým vnitřním nastavením, že jsem to během čtení nedokázala vytěsnit a hodně to ovlivňuje moje hodnocení. Kdyby aspoň postavy projevily nějaké výčitky svědomí, tak bych to možná překousla.
I přesto se ale knížka četla skoro sama. :) Děj svižně plynul a knížka se mi těžko odkládala, protože mě zajímalo, jak celá love story dopadne. Musím ale říct, že konec mě malinko zklamal. Čekala jsem nějaké definitivnější uzavření, ale spíše jsem z toho nabyla dojmu, že pro hlavní postavy věrnost opravdu neznamená vůbec nic a nevěra prolínající celý příběh se znormalizovala. :(
Měla jsem trošku strach z toho, jak budou vypadat spicy scény, když je psal muž. Ale autor se s tím popral statečně, byly napsané vkusně, stručně a jasně. :D Teda... jedna scéna byla napsaná až tak jasně, že ji z hlavy nejspíš nedostanu. Když jsem tu pasáž četla, obočí mi vyletělo nahoru a ne a ne spadnout dolů. :D
Autor bravurně popisuje místa z historické Vídně. Při čtení jsem měla chuť si sbalit kufr a okamžitě do Vídně vyrazit a objevovat její krásná zákoutí.
Celkově knihu hodnotím jako povedenou a jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst. Děkuji. :)


Pusa z Albertiny Pusa z Albertiny Vincent Riva

Amalia již tři roky pracuje jako advokátka v kanceláři García & Pérez v Barceloně. Tvrdá práce se jí vyplatila. Je povýšena a má vést tým zaměřený na německou klientelu. Ještě předtím je však vyslána do Vídně na letní jazykový kur... více


Komentáře (0)

Přidat komentář