Rozbité světy

Je začátek roku 1945. Němci cítí v ovzduší prohru, své pozice přesto urputně brání a v lednu začínají opět organizovat transporty Židů do koncentračních táborů. Dvanáctileté Danušce odjíždí jediná žijící příbuzná, kterou má: její matka. Ve válečné Praze se dívka musí spolehnout jen sama na sebe a každý den bojovat o přežití. S nadějí očekává brzkou porážku Němců a vyhlíží návrat svých drahých. Šťastné období svobody však trvá jen krátce a do Československa přichází nová vlna strachu. Nyní již dospělá Daniela se stejně jako její nebližší ocitá opět v nebezpečí. Pomoci jí může jen jediný člověk...

Rozbité světy je historický historický román z pera české autorky, zasazený do naší republiky.
Ten, kdo má tuto tématiku načtenou, nedozví se zde nic "nového".
Řekla bych, že tento historický román je vhodný spíše pro ženy, či romantické duše, protože ani v tomto příběhu nechybí klasická romantická linka. Kromě historické a romantické linky je zde také trochu detektivní linie. Je to zkrátka kniha "všehochuti".

Markéta Prášková je rozhodně nadějná spisovatelka. Umí Vas vtáhnout do děje. Postavy jsou skvěle vykreslené, dokážete se tedy do nich vcítit. Mně osobně však chyběla trocha té atmosféry. Byť tam byly těžké, smutné momenty, semnou to zkrátka ani nehlo. Na druhou stranu v závěru jsem měla malinko na krajíčku, ale tady šlo o to, že mě dostala spíše ta romantická linka, než samotné historické události, což je za mě osobně mínus.

Také musím zmínit, že mi v knize chyběly kapitoly. Kniha je sice rozdělena na čtyři části v kterých se skáče v čase (což je mimochodem super), ale mezi těmi částmi nejsou kapitoly a tak, pokud neradi odcházíte od rozečtené části, počítejte s tím, že každá část má přibližně sto stran! Skrz absenci kapitol a nízké atmosféře nedávám bohužel plný počet hvězdiček.

Co ale velmi oceňuji, jsou dialogy ve slovenštině, které hezky vykreslují dobu v Československu. A také samotná obálka knihy je skvělá. Ta mě na první dobrou velmi zaujala! Celkově však hodnotím knihu velmi kladně a doporučuji.

Rozbité světy Rozbité světy Markéta Prášková

Komentáře (0)