Šance na rozloučení
recenze
Ahoj, tady Sam (2023) / Kikina182Julie měla jasnou představu o tom, co chce dělat po maturitě. Všechny její plány však měly jedno společného, její přítel Sam byl jejich součástí. Jenže Sam zemřel a představa společné budoucnosti zmizela v nenávratnu. Julie zůstaly jen společné vzpomínky na chvíle strávené se Samem, ona je ale se zbavit čehokoli fyzického, co by jí ho mohlo připomínat. Jenže brzy poté, co to udělá, začne litovat. Je už však pozdě. Doufá, že by aspoň mohla slyšet jeho hlas ze záznamníku a tak vytočí jeho číslo. Stane se však to, v co nikdy nedoufala. Sam to zvedne a oba dostanou šanci se rozloučit.
Do knihy jsem se začetla v momentě, kdy jsem ji otevřela. Autor má styl psaní, který dokáže vtáhnout do příběhu a zapůsobit na všechny smysly, což ještě zvyšuje emocionalitu samotného příběhu. Navíc dokáže přirozeně přecházet mezi minulostí a přítomností a realitou a sny. Takže i když příběh není vyprávěn chronologicky a občas se situace změní z ničeho nic, díky tomu, jak je kniha napsaná, jsem nikdy neměla problém se zorientovat.
Příběh je klidný a dává čtenáři přesně to, co slibuje. Nejsou tu žádné překvapivé zvraty a napětí a na první pohled by se mohlo zdát, že se toho v knize příliš moc neděje, ale ono se toho děje hodně. Celý příběh je vlastně o tom, jak se vyrovnat se smrtí milované osoby, s překaženými plány a jak žít dál. Tohle je hlavní poselství knihy a jak už jsem řekla, je plná emocí, ale také věcí k zamyšlení.
Největší prostor byl v knize věnován hlavní hrdince Julii a jejím pocitům, ale i ostatní postavy byly důkladně popsány, ačkoli ne tak do hloubky jako ona. V tomhle případě to ale ani v nejmenším nevadilo, jelikož jsem díky tomu povrchnějšímu vnímání ostatních postav dokázala vžít do Julie a jejího pohledu na věc ještě lépe.
Ahoj, tady Sam je bolestivý příběh, který je ale svým způsobem nádherný. Je o smrti a o životě a rozhodně to není jednoduché čtení, obzvlášť kvůli velkému emotivnímu náboji. Kniha je úžasná a určitě by neměla ve vašich knihovničkách chybět. Ale nečetla bych ji ve chvílích, kdy vám není úplně nejlépe, jelikož by toho na vás mohlo být příliš.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.
Ahoj, tady Sam Dustin Thao
Sedmnáctiletá Julie má v budoucnosti jasno - chce se s přítelem Samem odstěhovat z maloměsta, studovat vysokou a strávit léto v Japonsku. Jenomže Sam zemře. A všechno se navždy změní. Julie nejde na pohřeb, vyhodí jeho věci a snaž... více