Šepot kouzel

recenze

Šepot kouzel (2023) 4 z 5 / bookbug_cz
Šepot kouzel

Máte chuť na to pravé fantasíčko, které je young adult v každém kousku jeho definice? Pak je tahle knížka dobrou volbou. Ale nečekejte tak úplně originální příběh, u kterého vám budou viset oči z důlků. Šepot kouzel je milá, fantasy oddechovka pro všechny milovníky magických příběhů s kapkou té romantiky. Velký palec nahoru si ale zaslouží za zakomponování otázek pocitů méněcennosti a ne úplně ideálních rodinných vazeb.

Osmnáctiletá Eira Landanová žije dost osamělým životem v Čarodějné věži. Se svým starším bratrem Marcusem se dělí o své místo v životě, a není to úplně jednoduché. Eira je neustále přehlížena všemi, dokonce i vlastními rodiči. Každý ji podceňuje, nikdo jí nedává šanci zazářit, mají problém s ní prohodit byť jen pár slov. K tomu všemu má za sebou tragickou nehodu, kdy kvůli své nezvladatelné magii, zemřeli lidé. A taky slýchá hlasy, které jí leccos našeptávají. Eira je ale na můj vkus na začátku moc ukuňkaná. Na jednu stranu se snaží za sebe bojovat, na stranu druhou klopí uši, kde se dá. Tedy až do okamžiku, kdy se naskytne příležitost odjet do světa elfů, který ji dlouhé roky fascinuje. A to díky Turnaji pěti království, do kterého se rozhodne přihlásit. Je trošku zarážející, že zrovna tohle je důvod pro zapálení ohně její duše, pro neohroženost a bojovnost, s jakou náhle vystoupí z davu. Úkoly plní se vší parádou, je chytrá a strategická. Když má ostatní odhrnout stranou, nedělá jí to najednou až tak velký problém.

Eira se učí používat svou magii správným způsobem, ale kvůli něčemu, co nedokáže vysvětlit, to jde docela ztěžka. Je ale velmi silná a to je sám o sobě znak toho, že s ní budou mít lidé kolem své vlastní plány. Tajně se schází s velvyslancem její vysněné země, který jí říká samá vzrušující slůvka. No a pak tu máme Cullena, kluka, který Eiru zná už léta, nemají se rádi, pošťuchují se, někdy se i uráží. A přesto mi ta chemie mezi nimi fungovala na jedničku. Když se kniha přehoupne do turnaje, je to jedna velká jízda. Nejspíš vás nic nepřekvapí, ale ději nechybí napětí ani akce.


Šepot kouzel Šepot kouzel Elise Kova

Někomu jdou stíny v patách, někdo v nich žije. Fantasy ve stylu hitu Kouzla rodu Thornů. Osmnáctiletá Eira Landanová je nejzavrhovanější učnicí v Čarodějné věži. Stále ji dusí srovnávání s jejím starším bratrem, šepot magie i v... více


Komentáře (0)

Přidat komentář