Sibiř že které mrazí

Sibiřský kšeft (2024) 4 z 5 / Elion
Sibiřský kšeft

Sibiřský kšeft
Josh Haven
Občas mám období, kdy knihy podle skutečné události vyhledávám a když jsem viděla tuhle, musela jsem si ji přečíst. A rozhodně toho nelituji.
Příběh ze začátku vypráví John Mills, který se náhodně setká s Petrem Kováčem v jednom hotelu a po pár skleničkách společně zamíří do Ruska, aby rozjeli svůj byznys s kupóny všech možných společností na tamním trhu. Ze začátku to vypadalo, že se jim bude dařit a taky se jim dařilo. Než se na scéně objevila Ruská mafie. A když už to celé vypadalo, že to půjde do kopru objevila se spása v podobě kupónů Gazneftu a jedné dívky jménem Anna, která jim začala dělat překladatelku.
To, jestli to pro ně dopadlo dobře nebo špatně, musí každý čtenář posoudit sám. Pro Johna nejspíš ano, kvůli rodině se rozhodl dát od všeho ruce pryč v době, kdy měl obrovské jmění a víc nepotřeboval. Možná právě včas. Možná právě tohle rozhodnutí mu zachránilo život. Petr se rozhodl jinak a vlastně se mu taky dařilo, až do jeho předčasné smrti. Byla to nehoda? Bylo to plánované? Pořád je nad jeho smrtí spousta otazníků a nejspíš se je nikdy skutečně nepovede smazat.
A byla Petrova smrt a vyhoštění ruských diplomatů z Česka skutečně ta pomyslná poslední kapka, aby jeho přítel John začal vyprávět jejich příběh? Aby se na Petra nikdy nezapomnělo. Aby nikdo nezapomněl na to, co společně dokázali.
Celá kniha je napsaná nejen jako obyčejný příběh podle skutečných událostí, ale taky jako velmi napínavý thriller, který vás vtáhne do děje a nepustí. Je to napsané neskutečně čtivě a zajímavě, na každé stránce je něco, co člověka překvapí.
Tuhle knihu mohu s klidem doporučit i lidem, kteří je běžně nevyhledávají. Myslím, že nudit vás určitě nebude, ba právě naopak.
Děkuji nakladatelství Bourdon, které mi knihu poslalo ke spolupráci na recenzi.
K.

Sibiřský kšeft Sibiřský kšeft Josh Haven

Český podnikatel. Divoká devadesátá léta v Rusku. Příběh podle skutečných událostí. Po pádu Sovětského svazu nová ruská vláda privatizuje průmysl pomocí kupónů vydávaných všem občanům, kteří tak dostávají možnost stát se akcion... více

Komentáře (0)