Spáchal před třiceti lety kanibal z Nine Elms ještě jednu vraždu?
recenze
Záhadná oběť (2024) / SuzanneSoukromé vyšetřovatele Kate Marshallovou a Tristana Harpera osloví kreativní agentura z Londýna s lukrativní nabídkou. Chtějí, aby vyšetřili záhadné zmizení mladé Janey Macklinové těsně před Vánoci s tím, že z toho vytvoří podcast o skutečném zločinu. Problém je, že k němu došlo před třiceti lety a existuje šance, že za zmizení a nejspíš i za smrt Janey může sériový vrah Peter Conway, přezdívaný kanibal z Nine Elms, s nímž má Kate složitou minulost…
(Recenze vznikla v rámci barterové spolupráce s nakladatelstvím Cosmopolis, kterému tímto děkuji :)
Kate měla totiž s Petrem Conwayem románek v době, kdy oba pracovali u londýnské policie a Peter byl její nadřízený. Poté, co zjistila, že Peter je obávaný kanibal z Nine Emls a málem při jeho dopadení přišla o život, zjistila, že s ním čeká dítě. Její syn Jake je nyní už dospělý, žije v Americe a snaží se prorazit v Hollywoodu.
Kate a Tristan potřebují peníze, protože jejich práce soukromých detektivů je nestálá a oni mají navíc problémy i ve svém karavanovém kempu. Jenže majitelky londýnské kreativní agentury chtějí, aby jim Kate umožnila přístup k Petrovi, který si odpykává doživotí ve vězení. Peter stárne, trpí ošklivým zánětem dásní a zdravotně na tom není vůbec dobře.
Mají ale vůbec šanci rozlousknout zločin starý tři desetiletí? Za Janeyninu vraždu byl odsouzen Robert Driscoll, ale protože se nikdy nenašlo tělo, tak byl po několika letech ve vězení propuštěn. Zavraždil Janey doopravdy Peter Conway, nebo to bylo ještě jinak?
Stejně jako předchozí knihy od Roberta Bryndzy, je i Záhadná oběť čtivá, chytlavá a slupnete ji jako malinu. Styl Roberta Bryndzy je hodně jednoduchý (na mě až moc), ale to paradoxně činí jeho knihy tak oblíbenými a návykovými. V Záhadné oběti nechybí tajemství, záhady, trocha akce a nebezpečí i vyrovnávání se s traumatickou minulostí. Robert Bryndza nás tentokrát z jihu Anglie zavede i do Londýna, což je příjemné osvěžení. Kate s Tristanem ale nemají čas chodit po památkách, takže se spíš podíváme na brutalistní architekturu sídlišť, která jsou v každé evropské metropoli.
Akorát bych ocenila, kdyby Robert Bryndza do série přidal víc scén ze soukromí hlavních vyšetřovatelů a konečně jim dopřál milostný život.
Knihy od Roberta Bryndzy jsou skvělým prolamovačem čtecích krizí. Přesně za tímto účelem jsem sáhla i po Záhadné oběti – a jako vždycky to perfektně zafungovalo.
Vždycky se sama se sebou vsázím, jestli vyhraje série s Erikou Fosterovou nebo Kate Marshallovou. Po skvělém Andělu smrti momentálně vede Erika, ale i sérii s Kate a Tristanem mám ráda a opravdu mě baví. Nejoblíbenějším dílem s Kate Marshallovou tak zůstává ten druhý s názvem Mlha nad Shadow Sands. A jakýkoliv další díl, ať už ze série s Kate Marshallovou nebo s Erikou Fosterovou si samozřejmě s radostí přečtu.
Záhadná oběť Robert Bryndza
V roce 1988 zmizela z chudinské londýnské čtvrti školačka Janey Macklinová. Její tělo se nikdy nenašlo a případ zůstal nevyřešený. Nyní, o třicet let později, se na soukromou detektivní kancelář Kate Marshallové a Tristana Harpera... více