Špilberk v pověstech

recenze

Špilberk v pověstech (2024) 4 z 5 / Rasttea
Špilberk v pověstech

Děkuji Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku. Do rukou se mi dostalo vydání knihy Michaely Bystré Radvanové věnované hradu Špilberk. Knížka je útlá, graficky zajímavě pojatá. Je z ní cítit, že se jedná z velké většiny o zpracovaný studijní materiál, nicméně stejně tak jí nelze odepřít zápal, zanícení, čas strávený rešeršemi a zpracováním. Jedním ze základních stavebních kamenů tohoto letošního vydání bylo vydání studentského textu se stejným názvem Špilberk v pověstech z roku 2001.
Čtenář se tak vzdělávací, ale zároveň zábavnou formou, dozví střípky historie, v rámci níž autorka vykresluje prostory, a historické a často až bájné příběhy, jež se k prostorám váží. A tak se spolu s tehdejšími obyvateli dozvíme o událostech spojených například s hladomornou, studnou, mučírnou nebo sekyrárnou. Kniha zpracovává pověsti, které jsou systematicky roztříděné dle hradebních prostor. A jednotlivé pověsti autorka podloží historickými záznamy, úsměvnými dvojveršími a také nastíní dovětkem, jak to vlastně bylo doopravdy.
Velice doporučuji, pokud vás zajímají české hrady, jejich historie, se chcete ponořit do vln doby Přemyslovců, švédského obléhání, případně se dozvědět něco o takových obyvatelích hradu, jakými byli například Václav Babinský nebo Tomáš Grázl. A pokud jste hrad doposud nenavštívili, berte to jako skvělou příležitost a tip pro výlet.


Špilberk v pověstech Špilberk v pověstech Michaela Bystrá Radvanová

Špilberk odkrývá svá tajemství v ponurých příbězích, které vám nedají spát Historie Špilberku sahá až do 13. století a pověsti, které tento moravský monument opřádají, jsou nesmírně bohaté, ale i temné a děsivé. Poznejte je s t... více


Komentáře (0)

Přidat komentář