Svátek hada

recenze

Svátek hada (2024) 5 z 5 / EvikU.
Svátek hada

Příběh třech kamarádů z Podkarpatské rusi Helena, dcera lékaře, Michal a Roman. Nerozlučná trojice. Jak odrůstají dětským střevíčkům končí i idyla bytí. Přichází válka a jejich cesty se na dobu rozdělí.

Rusové si brousí zuby na krajinu, Helena se zamilovala do Rusa a Roman jde do války. Stalin a jeho praktiky, pracovní tábory na Sibiři a vězení. Z toho člověka nepřestane mrazit. Mnohdy si říkám, jestli Stalin nebyl ještě větší zrůda než Hitler….těžko soudit.

Smutný příběh z období války velmi citlivě podaný s nádechem naděje na konci tunelu. Shledají se po válce Helena, Román a Michal? Přežijí gulag, hladovění a nelidské podmínky mrazu?

Příběh se čte velmi rychle, je smutný dojemný, přesto se mi četl nějak líp než jiné knihy s touto tématikou. Jsem moc ráda za historické knihy. Z beletrie teprve zjišťuji, jaké mezery v dějinách Československa mám. Netušila jsem, že patřila v letech před válkou Podkarpatská Rus k naší zemi.

Za konec jsem byla moc ráda I slza ukápla. Kniha je akorát dlouhá, není zbytečně natahovaná a zvládne ji přečíst i citlivější člověk, který se jinak těmto knihám vyhýbá. Doporučuji a děkuji.


Svátek hada Svátek hada Lucie Hlavinková

Osudy uštknuté dobou. Příběh inspirovaný skutečným vyprávěním. Mrazivé ulice Moskvy, bezútěšný gulag, bojiště druhé světové války i poválečná Praha. Tam všude zavanou dějiny trojici přátel vyrůstajících v nedotčené přírodě Podkar... více


Komentáře (0)

Přidat komentář