Tajemství minnesotských lesů

recenze

Unesené (2024) 5 z 5 / lucie.svobodova
Unesené

Napínavý příběh, který v sobě spojuje prvky thrilleru a psychologického dramatu, zasazeného do ponurého prostředí minnesotských lesů a opuštěných industriálních zón.

Autorka nás provází spletitou cestou, na jejímž začátku stojí dávný případ tří zmizelých dívek, kdy tři vstoupily do lesa, ale z něj se vrátila pouze jedna. A nic si nepamatovala. Nebo to jen tvrdila?

Záhada, která zůstala desítky let nevyřešena, se nyní vrací zpět na světlo poté, co je objevena jedna z pohřešovaných. Pochovaná ve staré industriální zóně.

Hlavní hrdinkou příběhu je Van Reedová, vyšetřovatelka oddělení odložených případů, která se nečekaně ocitá uprostřed starého případu, který otřásl celým regionem.

Je komplexní postavou – policistka, která má za sebou komplikovanou minulost, což jí dodává nejen hloubku, ale také silnou motivaci.
Její vyšetřovací styl je z velké části založen na intuici, což je v ostrém kontrastu s jejím kolegou, forenzním technikem Harrym Steinbeckem, který si zakládá na vědecké přesnosti a pravidlech.
Tento střet jejich přístupů dává příběhu zajímavou dynamiku a napětí nejen z hlediska vyšetřování, ale i ve vztahu mezi těmito hlavními postavami.

Lourey dokáže ve svém vyprávění mistrovsky budovat atmosféru. Minnesota je v knize vykreslena jako tajuplné místo, kde je příroda stejně nebezpečná jako neprozkoumaná tajemství, která skrývá.

Právě lesy a opuštěná průmyslová území dodávají příběhu nejen autentický a ponurý nádech, ale také pocit ztracenosti a izolace, který nás vtahuje hlouběji do této záhady.

Co knihu odlišuje od běžných thrillerů, je její silný psychologický rozměr. Neomezuje se totiž jen na rozplétání záhady zmizelých dívek, ale nabízí i hlubokou sondu do mysli postav, které se musejí vyrovnávat s vlastními traumaty a problémy.

Van Reedová není jen hrdinka s drsnou fasádou, ale také někdo, kdo bojuje se svými vlastními démony, což ji činí velmi lidskou a zranitelnou.
Její osobní boj je podobně důležitý jako samotné vyšetřování, což přidává další vrstvu k příběhu a vtahuje nás ještě hlouběji do jejího světa.

Na druhou stranu, Harry Steinbeck, její kolega, představuje protipól. Jeho pragmatický a vědecký přístup ke každému detailu zločinu z něj činí postavu, která do příběhu přináší potřebnou rovnováhu. Jejich vzájemná spolupráce, plná třenic i respektu, je jedním z nosných pilířů příběhu.

Autorce se podařilo vytvořit napínavý příběh, který nás udržuje v neustálém očekávání.

Zatímco temné stránky lidské povahy se odhalují postupně, samotná záhada je dávkována a obratně zamotaná, což činí knihu velmi těžko odložitelnou.

Příběh, který nás zasáhne a donutí nás přemýšlet o tom, jak minulost může ovlivnit naši přítomnost.


Unesené Unesené Jess Lourey

Do lesa vojdú tri, no vráti sa len jedna. Nespomína si na nič, ani na osud ostatných. Polícia je celkom bezradná. O štyridsaťdva rokov neskôr však jednu z nich nájdu. Pochovanú v opustenej, starej industriálnej zóne. Van Reedová ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář