Napínavý příběh, který v sobě spojuje prvky thrilleru a psychologického dramatu, zasazeného do ponurého prostředí minnesotských lesů a opuštěných industriálních zón.
Autorka nás provází spletitou cestou, na jejímž začátku stojí dávný případ tří zmizelých dívek, kdy tři vstoupily do lesa, ale z něj se vrátila pouze jedna. A nic si nepamatovala. Nebo to jen tvrdila?
Záhada, která zůstala desítky let nevyřešena, se nyní vrací zpět na světlo poté, co je objevena jedna z pohřešovaných. Pochovaná ve staré industriální zóně.
Hlavní hrdinkou příběhu je Van Reedová, vyšetřovatelka oddělení odložených případů, která se nečekaně ocitá uprostřed starého případu, který otřásl celým regionem.
Je komplexní postavou – policistka, která má za sebou komplikovanou minulost, což jí dodává nejen hloubku, ale také silnou motivaci.
Její vyšetřovací styl je z velké části založen na intuici, což je v ostrém kontrastu s jejím kolegou, forenzním technikem Harrym Steinbeckem, který si zakládá na vědecké přesnosti a pravidlech.
Tento střet jejich přístupů dává příběhu zajímavou dynamiku a napětí nejen z hlediska vyšetřování, ale i ve vztahu mezi těmito hlavními postavami.
Lourey dokáže ve svém vyprávění mistrovsky budovat atmosféru. Minnesota je v knize vykreslena jako tajuplné místo, kde je příroda stejně nebezpečná jako neprozkoumaná tajemství, která skrývá.
Právě lesy a opuštěná průmyslová území dodávají příběhu nejen autentický a ponurý nádech, ale také pocit ztracenosti a izolace, který nás vtahuje hlouběji do této záhady.
Co knihu odlišuje od běžných thrillerů, je její silný psychologický rozměr. Neomezuje se totiž jen na rozplétání záhady zmizelých dívek, ale nabízí i hlubokou sondu do mysli postav, které se musejí vyrovnávat s vlastními traumaty a problémy.
Van Reedová není jen hrdinka s drsnou fasádou, ale také někdo, kdo bojuje se svými vlastními démony, což ji činí velmi lidskou a zranitelnou.
Její osobní boj je podobně důležitý jako samotné vyšetřování, což přidává další vrstvu k příběhu a vtahuje nás ještě hlouběji do jejího světa.
Na druhou stranu, Harry Steinbeck, její kolega, představuje protipól. Jeho pragmatický a vědecký přístup ke každému detailu zločinu z něj činí postavu, která do příběhu přináší potřebnou rovnováhu. Jejich vzájemná spolupráce, plná třenic i respektu, je jedním z nosných pilířů příběhu.
Autorce se podařilo vytvořit napínavý příběh, který nás udržuje v neustálém očekávání.
Zatímco temné stránky lidské povahy se odhalují postupně, samotná záhada je dávkována a obratně zamotaná, což činí knihu velmi těžko odložitelnou.
Příběh, který nás zasáhne a donutí nás přemýšlet o tom, jak minulost může ovlivnit naši přítomnost.
Unesené Jess Lourey
Do lesa vojdú tri, no vráti sa len jedna. Nespomína si na nič, ani na osud ostatných. Polícia je celkom bezradná. O štyridsaťdva rokov neskôr však jednu z nich nájdu. Pochovanú v opustenej, starej industriálnej zóne. Van Reedová ... více